Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN IPA PROGRAM PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA– HRVATSKA VREDAN 40 MILIONA EVRA: Sredstva su namenjena podizanju kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, prekograničnom praćenju ekoloških rizika, jačanju veza između preduzeća i istraživačkih institucija


Evropska komisija odobrila je Intereg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, za period 2014-2020, u ukupnoj vrednosti od preko 40 miliona evra, od čega više od 34 miliona evra dolazi iz IPA fondova i Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Program obuhvata teritoriju pet okruga u Srbiji: Severno-bački, Zapadno-bački, Južno-bački, Sremski i Mačvanski okrug, i četiri županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku.

Sredstva su namenjena obema državama kako bi zajednički radile na podizanju kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, na povećanom korišćenju održivih resursa i prekograničnom praćenju ekoloških rizika.

Takođe, raspodeljeni novac biće iskorišćen i na unapređenje kapaciteta i saradnje dveju država u okviru turističke delatnosti, kao i za poboljšanje regionalne konkurentnosti kroz jačanje veza između preduzeća i istraživačkih institucija.

Instrument za pretpristupnu pomoć pruža finansijsku i tehničku pomoć reformama u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Za period 2014 – 2020 iz sredstva IPA predviđen je budžet od 4.84 milijarde evra za 12 programa prekogranične saradnje između regiona, teritorija, društvenih i ekonomskih partnera.

Izvor: Vebsajt Kancelarija za evropske integracije, 26.08.2015.