Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Propisano je pravo putnika da odustane od putovanja zbog elementarne nepogode u državi odredišta. U tom slučaju organizator putovanja ima pravo na naknadu stvarnih troškova, ali na zahtev putnika mora da mu pruži obrazloženje, tj. dokaz o tim troškovima


Članom 107. Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021), predviđeno je pravo putnika da odustane od putovanja zbog elementarne nepogode u državi odredišta!

Istim članom, predviđeno je da organizator putovanja, u tom slučaju, ima pravo na naknadu stvarnih troškova, ali na zahtev putnika, mora da mu pruži obrazloženje, tj. dokaz o tim troškovima.

Ovih dana je učestalo, nakon požara u Grčkoj, da agencije putnicima komuniciraju da će u slučaju odustanka od putovanja, zadržati 100% uplaćenog novca, pozivajući se na Opšte uslove putovanja!

TO NIJE TAČNO! Zakon jasno definiše da organizator mora da obrazloži svoje troškove. Dakle, agencija mora da pruži dokaz da je uplatila hotel, platila prevoz itd., a ne samo da prisvoji novac putnika i za ono što dokaže da je imala kao trošak, to može da naplati od putnika, ostalo mora da vrati!

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Facebook stranica Udruženja potrošača Efektiva, 24.07.2023.
Naslov: Redakcija