Zastava Bosne i Hercegovine

VOZAČKA DOZVOLA MOŽE DA STIGNE I NA KUĆNU ADRESU


Seniori kojima je istekla vozačka dozvola, a koji još uvek po dobijanju lekarskog odobrenja mogu da nastave da budu ravnopravni učesnici u saobraćaju, novu vozačku dozvolu mogu dobiti i preko portala e-uprava.

Zahtev za izdavanje vozačke dozvole zbog isteka roka ranije izdatog dokumenta može se podneti najranije 30 dana pre isteka važenja postojećeg vozačkog dokumenta.

 KORAK 1

Da biste koristili ovu uslugu, neophodno je da posedujete važeću ličnu kartu Republike Srbije, budete prijavljeni na portal e-uprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, ali i da imate instaliranu aplikaciju za elektronsko potpisivanje na vašem računaru, kako biste mogli da potpišete zahtev za zamenu pre slanja.

 KORAK 2

Kada se prijavite na portal, pre toga obavezno proverite da nije došlo do značajne promene i da ste saglasni sa preuzimanjem fotografije iz lične karte u svrhu izrade vozačke dozvole. Takođe, potrebno je da potvrdite i da vam stara vozačka dozvola nije izdata sa upisanim zdravstvenim ograničenjima.

 KORAK 3

NA kraju popunjavanja zahteva, svih ličnih podataka, pojaviće se opcija za plaćanje. Da bi zahtev bio uspešno podnet, neophodno je da vaša uplata bude evidentirana. Možete da platite svim platnim karticama ("viza", "master", "maestro" i "dina"), elektronskim bankarstvom, kao i opštom uplatnicom.

 KORAK 4

Kada popunite sve kolone, ova usluga omogućava korisnicima da izaberu opciju dostave vozačke dozvole na adresu prebivališta. Troškove dostave na adresu snosi podnosilac zahteva, a njihovu visinu određuje JP "Pošta Srbije" i plaćanje je prilikom uručenja pošiljke.

 KORAK 5

Po preuzimanju dokumenta na adresi prebivališta, podnosilac zahteva dužan je da uništi isteklu i nevažeću vozačku dozvolu, kao i onu sa podacima o ličnom imenu i prebivalištu vozača koji su promenjeni. Vozač ne sme da koristi u saobraćaju dokument čiji je nestanak prijavio nadležnom organu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 24.07.2021.
Naslov: Redakcija