Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: U mnogim lokalnim samoupravama kasne rešenja za porez na imovinu. Do pristizanja ovogodišnjeg rešenja obaveza se izmiruje prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja


Vlasnici stanova i kuća u Srbiji imaju rok do 15. avgusta da plate treću ratu ovogodišnjeg poreza na imovinu. Iako mnogi još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu, ovu obavezu bi trebalo da izmiruju prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja, a kada stigne novo moći će da uporede i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili iznos.

Nova rešenja obično stižu sa nekoliko meseci zakašnjenja, odnosno obveznici ih za tekuću godinu dobiju tek u martu ili aprilu, ali je ove godine pandemija korona virusa pomerila i te kalendarske rokove, pa brojni vlasnici nekretnina u Beogradu ili Novom Sadu još uvek čekaju dokument od Poreske uprave.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, pa tako rate dospevaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto.

Na primer, ako poreski obveznik kvartalno plaća oko 2.000 dinara za stan od 50 kvadrata u Beogradu, to znači da će ga tri meseca kašnjenja sa uplatom koštati oko 50 dinara.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, i u tom slučaju ne moraju da vode računa o kvartalnim rokovima.

Za vreme trajanja vanrednog stanja, Uredbom Vlade bilo je propisano da se neplaćeni poreski dug ne naplaćuje, kao i da se ne poništavaju rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza.

Sa prestankom vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove.

Izvor: Vebsajt Blic, M.A., 22.07.2020.
Naslov: Redakcija