Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Ministarstvo prosvete predlaže da se "starim studentima" rok za okončanje studija produži za godinu dana


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložiće da se studentima upisanim po starim propisima, pre prelaska na bolonjski sistem studiranja, rok za okončanje studija produži za godinu dana, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da bi Predlog zakona o izmenama Zakona o visokom obrazovanju trebalo da bude spreman za drugu polovinu septembra. Na pitanje da li očekuje da Odbor za obrazovanje promeni predlog Ministarstva i da stari studenti dobiju produžetak za dve godine, ministar je odgovorio da ne zna, uz opasku da je "i ovo mnogo".

Podsetimo, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine Republike Srbije usvojio je zaključak da studentima koji studiraju po starom programu treba produžiti rok studiranja, ali bez preciziranja do kada. Na poslednjoj sednici Odbora, posvećenoj ovoj temi, bilo je predloga da se rok ograniči na dve godine, ali je prevagnulo opšte mišljenje da bi o tome trebalo da se izjasni Ministarstvo prosvete koje će parlamentu i uputiti predlog izmene zakona.

Prema nezvaničnim saznanjima, poslanici su za to da se starim studentima omoguće još dve dodatne godine da diplomiraju. Po važećem Zakonu o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon), stari studenti treba da okončaju studije do 30. septembra 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 26.07.2018.
Naslov: Redakcija