Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Licenca za rad profesionalnih upravnika nije trajna i ona može biti oduzeta u slučaju kada sud časti Privredne komore Srbije utvrdi da je "rukovodilac" učinio težu povredu profesionalnih standarda. Takođe, da izgubi pravo na bavljenje ovom delatnošću moći će i ukoliko se proceni da je namerno ili nepažnjom naneo štetu prilikom obavljanja posla ili ukoliko propusti da Privrednoj komori dostavi najmanje jednom godišnje važeću polisu osiguranja


Provera znanja stečenog na obuci za profesionalne upravnike počela je testiranjem kandidata, kada je i zvanično startovao prvi ispitni rok. U Beogradu pismeni deo polagalo je 100 budućih rukovodilaca stambenih zajednica. Dodela prvih licenci očekuje se do kraja avgusta.

Budući upravitelji zgrada posle završenih predavanja seli su u propitivačke klupe. Oni koji budu položili test, čiji će rezultati biti poznati do 31. jula na sajtu Privredne komore Srbije (PKS), moraće da prođu i usmeno ispitivanje petočlane komisije. Ceduljice koje sadrže po tri ispitna pitanja iz četiri tematske oblasti izvlačiće na usmenom ispitu, a ispitivači će biti stručnjaci za svaku od tih oblasti. Koliko njih je ovladalo veštinama neophodnim za obavljanje poziva profesionalnog upravnika i steklo pravo na "diplomu" biće poznato do sredine avgusta, kada će biti završen prvi ciklus osposobljavanja polaznika za rad.

- Pismeni deo je završen, a da bi ga položili, kandidati su morali da odgovore tačno na 70 odsto pitanja iz svakog poglavlja, odnosno da ostvare najmanje 70 bodova - kaže Mirjana Kovačević iz PKS. - Od 2. avgusta počinje usmeni deo, koji će trajati najmanje nedelju dana, odnosno dok ne budu ispitani svi oni koji su prošli pismeni. Upisivanje u registar počeće kada se završi ceo ciklus, a dodela licenci krajem idućeg meseca.

Oni kandidati koji "omanu" u ovom ispitnom roku imaće priliku za popravni. Ipak, da bi dobili drugu šansu za polaganje, moraće ponovo da uplate taksu za testiranje.

- Naravno da će moći ponovo da se testiraju, ali moraju da ponove uplatu - kaže Kovačevićeva. - Obuke su još u toku, a na jesen će biti organizovan još jedan ispitni rok. Polaganja će biti verovatno dva do tri puta godišnje, a biće organizovan i novi ciklus obuka. Buduće obuke zavisiće od potrebe za upravnicima.

Licenca za rad profesionalnih upravnika nije trajna i ona može da im bude oduzeta u slučaju kada sud časti PKS utvrdi da je "rukovodilac" učinio težu povredu profesionalnih standarda. Takođe, da izgubi pravo na bavljenje ovom delatnošću moći će i ukoliko se proceni da je namerno ili nepažnjom naneo štetu prilikom obavljanja posla ili ukoliko propusti da Privrednoj komori dostavi najmanje jednom godišnje važeću polisu osiguranja.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. S., 25.07.2017.
Naslov: Redakcija