Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odbačen zahtev Hrvatske gospodarske komore da se upiše kao vlasnik dela imovine nekadašnje Privredne komore Jugoslavije. Sud je utvrdio da se komora ne može smatrati nevladinom organizacijom, odnosno organizacijom koja ima dovoljan stepen autonomije u odlučivanju i funkcionisanju u odnosu na državne organe, pa je zbog toga odbacio podnetu predstavku, kao nedopuštenu. Pitanje imovine nekadašnje Privredne komore Jugoslavije rešavaće se međudržavnim sporazumom


Evropski sud za ljudska prava odbacio je zahtev Hrvatske gospodarske komore da se upiše kao vlasnik dela imovine nekadašnje Privredne komore Jugoslavije.

Kako se navodi u odluci, sud je utvrdio da se komora ne može smatrati nevladinom organizacijom, odnosno organizacijom koja ima dovoljan stepen autonomije u odlučivanju i funkcionisanju u odnosu na državne organe, pa je zbog toga odbacio podnetu predstavku, kao nedopuštenu.

Sud je, analizirajući status te komore, utvrdio da pripada javno pravnom sistemu komora koji su usvojile države članice EU, da je podređena Vladi Republike Hrvatske, da su joj poverena ovlašćenja da sprovodi zakon, da je članstvo u komori obavezno za sve pojedince, kao i da dokumenti koje izdaju imaju važnost javnih isprava.

Zbog tih i drugih razloga predstavka Hrvatske gospodarske komore proglašena je nedopuštenom, pa će se pitanje imovine nekadašnje Privredne komore Jugoslavije rešavati međudržavnim sporazumom.

Prethodno je Trgovinski sud u Beogradu prekinuo postupak koji se vodio po tužbi Hrvatske gospodarske komore protiv Privredno industrijske komore Srbije i Crnogorske privredne komore, kao naslednica PKJ, da se upiše kao vlasnik 23% zemljišnih parcela koje su bile zajednička imovina.

Trgovinski sud je takvu odluku doneo 2006. godine jer smatra da se zajednička imovina državnih organa može podeliti samo bilateralnim sporazumom između Hrvatske i Srbije u okviru Sporazuma o pitanjima sukcesije koji su dve zemlje potpisale.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija