Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVI MODEL NABAVKE LEKOVA U SRBIJI


Odluka o novom modelu nabavke lekova u Srbiji biće doneta nakon temeljne analize našeg tržišta, izjavio je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dodavši da je tim povodom održan sastanak sa predstavnicima Svetske banke.

Lončar je rekao da model nabavke lekova koji predlaže ta banka podrazumeva uvođenje centralizovane javne nabavke lekova na recept po generičkom nazivu INN (međunarodni nezaštićeni naziv leka ili naziv leka po sastavu) za lekove sa A liste.

On je objasnio da se lekovi sa A liste u potpunosti izdaju o trošku osiguranja, uz participaciju od 50 dinara po kutiji i sa A1 liste, za koje postoji procentualno učešće u ceni leka od 10 do 90 odsto.

Ministar je, kada je reč o "aferi nestalih beba", najavio da će resorno ministarstvo učestvovati u radu i dati svog predstavnika u komisiji koja bi radila na rasvetljavanju tog slučaja.

On je istakao da je formiranje pomenute komisije inicirao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, i naveo da je cilj pronaći najbolje rešenje za slučaj "nestalih beba".

Pokušavamo na sve načine da taj problem rešimo. Ima više ideja, a biće prihvaćena ona koja se bude pokazala kao najbolja, ukazao je ministar.

Lončar je rekao da je najbitnije da je urađeno sve da u ovom momentu u porodilištima u Srbiji ne može da se desi eventualna krađa beba, s obzirom na to da su uspostavljene duple kontrole i video-nadzor.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.07.2017.