Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJENI NAPRECI I NEDOSTACI POGLAVLJA 24


Akcioni plan za borbu protiv terorizma, za koji je Evropska komisija u majskom izveštaju o Poglavlju 24 konstatovala nedostatke, može se očekivati u septembru, a napredak je vidljiv u drugim oblastima koje obuhvata to poglavlje o pravdi, slobodi i bezbednosti, rekao je predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 24, Zoran Lazarev.

Na sastanku, na kojem su predstavljene ocene aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 24 od januara do juna ove godine, a učestvovali su predstavnici Pregovaračkog tima i civilnog društva, Lazarev je rekao da Srbiju još samo formalnosti dele od usvajanja Akcionog plana za borbu protiv terorizma i da se, skoro izvesno, može očekivati u septembru 2017. godine.

Govoreći o svakoj oblasti Poglavlja posebno, Lazarev je rekao kako je oblast migracija dobro ocenjena od strane EK, ali da postoje problemi u radu Kancelarije za azil, a tiču se nedostatka prevodilaca za paštu i druge jezike kojima govore migranti.

"Iako oni postoje na teritoriji Srbije, taj broj nije dovoljan i to je problem", naveo je on.

Spoljne migracije i Šengen dobili su negativne konotacije, kaže, zbog nedostatka zaprečavanja ilegalnih prelaza sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i zbog nedostatka zajedničke patrole sa Hrvatskom.

"Uveliko se radi na rešavanju zaprečavanja ilegalnih prelaza, ali mora se misliti na građane koji tu imaju bašte i voćnjake i moramo paziti da ne uništimo tim ljudima svakodnevni život", naveo je Lazarev.

Ideja je, kaže Lazarov, da se zapreče oni ilegalni prelaze koji neće štetiti svakodnevnom životu građana.

Što se tiče zajedničkih patrola sa Hrvatskom, i one se mogu očekivati do kraja godine, najavio je on.

U oblasti borbe protiv droge, pozitivno je ocenjena saradnja srpskih institucija sa institucijama EU, a negativno Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Prema njegovim rečima, nisu komentarisane oblast falsifikovanja evra i carinske saradnje.

U odnosu na prvi izveštaj, napredak u dosta polja je očigledan, ali ima i nekih nazadovanja, zaključio je Lazarov, istakavši da ne postoji nijedna oblast u kojoj nema bar nekog napretka.

Što se "brojki" tiče, 46 odsto aktivnosti je već realizovano, 32 odsto je u toku, a nerealizovano je 21,5 odsto, naveo je on.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević, rekla je da se Srbiji najviše zamerilo kašnjenje, ali da je to u vreme izbora normalno.

"Teško bih rekla da je bilo ko zakazao kada ste u izborima i kada se formira nova Vlada. Nova Vlada mora pregledati sve zakone ma koliko daleko da su oni otišli u proceduru da bi mogli biti predstavljeni. To je uobičajena demokratska procedura", istakla je ona.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić, pohvalila je predstavnike Vlade što su na stranici MUP-a otvorili poseban deo, gde svi građani mogu da saznaju gde se stiglo u pregovorima i zato što je objavila izveštaj EK o napretku u Poglavlju 24, a nije bila obavezna.

"Dobro je direktno inteziviranje naših policijskih organa sa organima EU pre svega sa Fronteksom", rekla je ona i dodala da se i sada, kao i u prošlom šestomesečnom izveštaju, mnogo kasni, ali da je pretpostavka da je to zbog izbora.

Poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti.

Neke od njegovih oblasti su pravo na azil, legalne i nelegalne migracije, borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv droga, policijska saradnja i tome slično.

Kao najveće koristi za Srbiju u njemu se navode veća bezbednost građana, mogućnost slobodnog kretanja kroz EU, smanjenje stope prekograničnog kriminala.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija