Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREPORUKE ZA UNAPREĐENJE SISTEMSKIH MERA U OBLASTI SPREČAVANJA I ZAŠTITE OD NASILJA U PORODICI: NVO predlažu formiranje specijalizovanih organizacionih jedinica u Centrima za socijalni rad koje će se baviti procenom bezbednosnih rizika i omogućiti hitnost u reagovanju. Da se dete koje prisustvuje nasilju u porodici smatra kao direktna žrtva nasilja, kao i da će se njegova bezbednost osigurati kroz podršku nenasilnom roditelju


Predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žrtava nasilja u porodici predložili su formiranje specijalizovanih organizacionih jedinica u Centrima za socijalni rad koje će se baviti procenom bezbednosnih rizika i omogućiti hitnost u reagovanju.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović istakao je da su te specijalizovane jedinice potrebne jer Centri za socijalni rad ne procenjuju bezbednosnu situaciju i jer policija ne vodi zapisnike kada se prijavi nasilnik u porodici.

- Da nam nasilje ne promakne moramo proći kroz neke faze - direktna prijava nasilja Centru za socijalni rad i policiji, koji će od toga napraviti zapisnik i koji će doći do tužioca - rekao je Stefanović.

On je prilikom predstavljanja uputstava za sprečavanje nasilja u porodici ukazao da su nadležnim institucijama predložili da se izradi "uputstvo za procenu i utvrđivanje najboljeg interesa deteta".

- Ne može se insistirati na kontaktu deteta sa već nasilnim roditeljem - objasnio je Stefanović.

On je dodao da je tim povodom i jedna od preporuka da se "dete koje prisustvuje nasilju u porodici smatra kao direktna žrtva nasilja" kao i da će se njegova bezbednost osigurati kroz "podršku nenasilnom roditelju".

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Mreža Žena protiv nasilja predstavile su u Medija centru Preporuke za unapređenje sistemskih mera u oblasti sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici.

Preporuke su upućene Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.07.2017.
Naslov: Redakcija