Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PRIMENI POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Odluka se odnosi na vokalne i instrumentalne umetnike i izvođače, igrače folklora i plesače modernih igara, a prate ih voditelji, menadžeri, producenti. Ugovor je obavezan i za tehničko osoblje – režisere priredbi, majstore svetla, tonce…


Leto je pa festivala i drugih turističkih manifestacija ima na sve strane. Za dobro raspoloženje brinu estradni umetnici. Baš njihovim radom bavila se nedavno Vlada Republike Srbije, koja je donela Odluku o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Oni ubuduće neće moći da rade, a da se pri nastupu ne poštuju odredbe Posebnog kolektivnog ugovora. Pomenuti Kolektivni ugovor će morati da poštuju svi iz estradne branše, odnosno i oni koji su članovi Unije poslodavca Srbije, ali i oni koji to nisu. Umetnicima treba da donese bolju zaštiti prava, a u državnu kasu više novca. Na dobitku treba da budu i gledaoci i posetioci, koji mogu očekivati kvalitetniji program.

Pomenuta odluka odnosi se na vokalne i instrumentalne umetnike i izvođače. Tu su zatim igrači folklora i plesači modernih igara, a prate ih voditelji, menadžeri, producenti… Ugovor je obavezan i za tehničko osoblje – režisere priredbi, majstore svetla, tonce…

Ugovor ujednačava prava i obaveze vezane za radno angažovanje umetnika i drugih poslenika u oblasti kulture i estrade u ugostiteljskim objektima i na turističkim manifestacijama. Dnevna minimalna cena rada za sve je 1.200 dinara. Ugostitelji i organizatori raznih turističkih manifestacija ubuduće će morati da sklope ugovor s izvođačima, tačno navedu iznose koje će za nastup dobiti umetnici te da na pomenute sume plate doprinose i sve druge dažbine. Koliko će se od letnjih veselja sliti u državnu kasu, tek treba da se vidi.

Predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije Andrija Bajić smatra da će te novine ne samo doneti novca u državnu kasu već i da će poboljšati kvalitet programa koji se nudi posetiocima kafana i turistima. Poslodavci više neće moći da zaključe ugovor s umetnicima koji nemaju licencu. Ona se pak dobija isključivo preko registrovanih udruženja umetnika, a da bi bili primljeni u udruženje, moraju da ispune odgovarajuće kriterijume.

Prava izvođača će na taj način biti bolje zaštićena. Osim toga, smanjiće se i udeo sive ekonomije u toj delatnosti. O zaradama na estradi odavno se pričaju bajke, a tome su doprinele i hvale umetnika iz te branše, posebno iz "odeljenja" za turbo-folk, koji bez zazora pokazuju skupe automobile, hvale se letovanjima na egzotičnim mestima, kupuju ili grade luksuzne kuće i vile. Poreskim prijavama se ne hvale. A među pomenutim estradnim umetnicima reč "narukvica" ne znači deo nakita ili bižuterije već novac koji se od menadžera dobija na ruke i koji je, samim tim, oslobođen poreza.

Zanimanja onih koji će platiti najveći porez na dohodak građana uvek su zanimljiva. Zaradu veću od trostruke srpske plate nije lako ostvariti. Ove godine to je bilo 2.285.064 dinara. Među prvih deset bilo je ove godine advokata, menadžera, ekonomista, inženjera. Nije se našao niko sa estrade. Da li su zarade pale ili su oni vešti da sve to sakriju, teško je reći. Deo odgovora daće i primena Kolektivnog ugovora. Ali on se odnosi samo na domaći teren, a ne i na inostranstvo, gde se zarađuju najveće svote.

Udruženje estradnih umetnika ima oko 2.500 članova.

O tome koliko bi država mogla prihodovati od veselja poreski stručnjak Đerđ Pap kaže:

Dobro je što su nadležni reagovali. To bi mogao biti početak uvođenja reda u tu oblast. Od toga koliko će ti prvi koraci biti uspešni zavisiće i to koliko će se neoporezovanih prihoda tu okretati. Poštovanje pomenute odluke je preduslov da se krene dalje u oporezivanju te branše– ističe Pap.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 24.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija