Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA: Propisano je da ubuduće registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor. Odredba o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo. Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate


Pravilnikom o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017), izbacuju se slova sa dijakritičkim znacima koja su vozačima zadavala probleme, posebno pri plaćanju parkiranja.

- Odredbe člana 5, 7, 8,9 i 10 Pravilnika, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor - navode iz MUP-a i napominju da se odredba o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

- Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, odnosno 29. jula 2017. godine, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate - objašnjavaju iz MUP-a za Blic.

Interesantno je da iz novog Pravilnika nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Izmenjen je i član 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 25.07.2017.
Naslov: Redakcija