Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Elektronske zdravstvene knjižice obaveza do kraja 2016. godine. Lekari navode da u novoj zdravstvenoj knjižici nema podataka o izabranom lekaru, o broju zdravstvenog kartona, niti evidentiranih medicinskih upozorenja da pecijent boluje od neke bolesti na koju treba posebno obratiti pažnju, kao što je dijabetes. Na čipu nisu evidentirane vakcinacije i alergije na lekove, pa se u hitnim slučajevima može napraviti velika greška, ako pacijent nije u mogućnosti da sam upozori. Nije poznato ni da li pacijenta treba osloboditi plaćanja participacije za pregled


Elektronske zdravstvene knjižice trebalo bi da smanje zadržavanje na šalteru i ubrzaju administrativnu proceduru, ali je u praksi situacija drugačija. Čeka se još duže, jer u novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara pa do dolaska u ordinaciju prođe dosta vremena. Zato je na pregled potrebno poneti i papirnu zdravstvenu knjižicu, u kojoj se nalaze svi ti podaci.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac", Nevenka Dimitrijević, rekla je da se u uz karticu zdravstvenog osiguranja dobija i PIN, ali nije objašnjeno kako se koristi i gde. Ona ističe da nije jasno ni kako bi neko mogao za zloupotrebi tuđu karticu, ako je svim sestrama koje rade na prijemu pacijenata rečeno da ona važi samo uz ličnu kartu.

"U novoj zdravstvenoj knjižici nema podataka o izabranom lekaru, o broju zdravstvenog kartona, niti evidentiranih medicinskih upozorenja da pecijent boluje od neke bolesti na koju treba posebno obratiti pažnju, kao što je dijabetes. Na čipu nisu evidentirane vakcinacije i alergije na lekove, pa se u hitnim slučajevima može napraviti velika greška, ako pacijent nije u mogućnosti sam da upozori. Nije poznato ni da li pacijenta treba osloboditi plaćanja participacije za pregled", kaže Nevenka Dimitrijević. Ona ističe da tek kada se očitaju podaci sa čipa, u sistemu se vidi da li su uplaćeni doprinosi, a ako je pacijent promenio poslodavca, to nije evidentirano.

Iako je trajnost kartice deset godina, pacijentima nije objašnjeno da to ne znači da će svih deset godina imati i overenu knjižicu, kaže doktorka. Dimitrijević navodi da se zato često događaju nemile scene kada neko dođe na pregled i sazna da mu nije uplaćeno osiguranje.

Kada je u pitanju Novi Sad, problem predstavljaju neadekvatni čitači elektronskih knjižica u novosadskim domovima zdravlja.

Poslednji podaci govore da je zahteve za kartice kojima do kraja 2016. godine treba da se zamene sve papirne zdravstvene knjižice, uzelo samo 1,22 miliona građana, od ukupno 6,94 miliona građana Srbije.

Izvor: Vebsajt 021, 26.07.2016.
Naslov: Redakcija