Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Rok za upis u Registar medija 13. avgust 2015. godine. Bez upisa u Registar, medijske kuće neće moći da dobiju državnu pomoć i projekte


Od 1.300 novinskih, radio i TV kuća, novinskih agencija i internet portala, tek 121 se upisao u Registar medija. Rok za upis u registar ističe 13. avgusta 2015. godine, a Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo je na medije da se što pre evidentiraju.

Do 13. februara 2015. godine postojao je Registar javnih glasila koji je vodila Agencija za privredne registre, a onda je on ugašen, a svi podaci prebačeni u novu evidenciju - Registar medija.

U APR kažu da su preneli podatke o svih 1.300 medijskih preduzeća, ali kako novi registar traži dodatne podatke, mediji moraju da ih dostave.

- Nedostajuće podatke upisalo je 26 televizijskih programa, dva servisa novinskih agencija i četiri elektronska izdanja uređivački oblikovanih internet stranica. Kompletne podatke ima i 29 samostalnih internet portala, 19 radio programa i 41 dnevne i periodične novine - navode u APR-u.

Registar medija uveden je donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima ("Službeni glasnik RS", br. 83/14 i 58/15 - dalje: Zakon) i donosi znatno više podataka o vlasništvu i poslovanju medijske kuće. U Registru medija postaju javni podaci o svim vlasnicima više od pet odsto kapitala medija, kao i o njihovim povezanim licima.

Svako će moći da vidi i kolika je pomoć države određenom mediju, kao i podatke o sredstvima dobijenim od različitih državnih organa, lokalnih samouprava, pokrajinskih organa ili preduzeća koje finansira Republika Srbija. Registar će pružati i podatke o prosečnim tiražima medija.

Javnosti će biti stavljeni na uvid i podaci o državnoj pomoći i novčanim sredstvima koja medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansiraju Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Ukoliko nisu upisani u registar, mediji neće moći da konkurišu za neki od vidova državne pomoći.

- Upis svih Zakonom propisanih podataka u Registar medija važan je i za javnost i za medije. Upis podataka u Registar omogućiće transparentan uvid u vlasničku strukturu medija, dok za medije predstavlja ključni preduslov da bi ubuduće, na svim nivoima vlasti, aplicirali za dodelu državne pomoći i projektno sufinansiranje medijskih sadržaja kojima se štiti i promoviše javni interes - poručuju iz Ministarstva kulture.

Registar će pružati i javne podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini, koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine, za prethodnu godinu.

Cena prve registracije je 2.800 dinara, a izmena podataka košta 1.000 za više, a 500 dinara za jedan podatak.

Izvor: Vebsajt Novosti, 24.07.2015.