Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM USLOVIMA PRODAJE ODREĐENIH NEPOKRETNOSTI U SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE: Zakupci koji imaju pravo preče kupovine mogu da se u roku od 30 dana, od dana stupanja zakona na snagu, prijave za otkup


Država će uskoro na prodaju staviti sve nepokretnosti koje ne služe funkcionisanju državnih službi, a prihodi po tom osnovu mogli bi biti pet miliona evra, izjavio je v.d. direktora Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

"Predmet prodaje će biti stanovi, stambeni objekti, garaže i poslovni prostori koji ne služe za funkcionisanje državnih službi i državnih organa, tačnije, sve što nije potrebno državi za njeno normalno funkcionisanje", precizirao je Vorkapić.

On je dodao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliki bi prihodi po tom osnovu mogli da se sliju u državnu kasu, a po njegovoj proceni to bi moglo da iznosi više od pet miliona evra.

Prodaja državnih nepokretnosti biće omogućena usvajanjem Predloga zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

Usvajanje tog zakona Vorkapić očekuje u sledećih mesec dana i dodaje da zakupci koji imaju pravo preče kupovine mogu da se u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu zakona, prijave za otkup.

Procedura je takva da Direkcija za imovinu, zajedno sa Agencijom za restituciju proverava da li su ti objekti predmet restitucije, a ukoliko nisu, Vorkapić kaže da Poreska uprava daje procenu vrednosti po metru kvadratnom, nakon čega Direkcija zaključuje ugovor i u roku od 30 dana se plaća celokupna cena.

"U ovom trentuku ne možemo reći koji deo imovine će biti prodat, jer zavisi da li će u kratkim rokovima koji su postavljeni Predlogom zakona, zakupci uopšte biti zainteresovani za kupovinu, posebno imajući u vidu procene Poreske uprave koje vrlo često mogu biti visoke", objasnio je on.

Vorkapić je istakao da zakupci mogu da nastave da zakupljuju nekretninu do kraja isteka ugovora.

On je objasnio da se dešava da procena Poreske uprave bude viša od tržišne, jer ta institucija često uzima kao merilo prodaje iz prošlosti, a u značajnom broju slučajeva to su prodaje iz 2008. godine kada su cene kvadrata bile više nego sada.

Upitan ko će sve imati pravo preče kupovine, Vorkapić je odgovorio da su to uredni zakupci državne imovine i da će država prodavati nepokretnosti po celoj Srbiji, ali najviše po Beogradu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.07.2015.