Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Izmenama Zakona rešiće se problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju


Problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju trebalo bi, kako se očekuje, da bude rešen izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014 - dalje: Zakon), budući da je većina rešenja koja se sada izdaju privremena - preciznije 85 odsto njih.

Razlika koju penzioneri primaju po privremenim i konačnim rešenjima ponekad je i nekoliko hiljada dinara, a neki iznosi se mere i stotinama hiljada dinara. U većini slučajeva penzioneri su dužni da Fondu PIO vrate razliku, pokazuju podaci fonda.

Kako ističu u Fondu PIO, predstavnici te institucije dali su svoje predloge za izmenu Zakona u cilju rešavanja ovog pitanja.

"Zakonodavac detaljno razmatra sve raspoložive opcije kako bi se smanjio broj razloga zbog kojih se donose privremena rešenja, a činjenica da poslodavci ne izvršavaju redovno svoju zakonsku obavezu uplate doprinosa za svoje zaposlene, uslovljava neophodnost donošenja privremenih rešenja", kažu u Fondu PIO.

Podaci Fonda pokazuju da u proseku svake godine oko 80.000 - 100.000 penzionera koji ostvaruju pravo po prvom zahtevu i na osnovu privremenih rešenja, a u ukupnom broju urađenih rešenja odnos je oko 85 odsto privremenih, a 15 odsto rešenja kojim je utvrđen konačni iznos penzije.

Najčešće se dešava da korisnici vraćaju iznose preplate nastale kao razlika između iznosa penzije utvrđenog u privremenom rešenju i konačnog iznosa penzije.

Razlika, odnosno preplaćeni iznosi koje korisnici većinom vraćaju iznosi od 5.000 do 10.000 dinara.

Postoje i preplate u mnogo većim iznosima, ali to su pojedinačni slučajevi, navode u Fondu PIO.

Postoje i slučajevi u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu penzije povoljniji za korisnika od iznosa utvrđenog privremenim rešenjem i tada Fond obračunava iznos svojih dugovanja i pri prvoj isplati penzije u celini namiruje dug prema korisniku penzije, kažu u Fondu.

Predstavnici Fonda PIO još ranije su ukazali da bi problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju mogao biti rešen novim izmenama Zakona, a jedna od mogućnosti je da poslednja godina rada ne uđe u obračun što bi trebalo da doprinese da se brže dođe do konačnog rešenja.

U Fondu su još ranije uradili računicu i izuzimanje te poslednje godine apsolutno ne utiče na smanjenje penzije koju će korisnik primati, a omogućiće da se brže dođe do konačnog rešenja.

Direktorka Fonda PIO, Dragana Kalinović, ukazala je ranije da to nije samo pitanje rada ažurnosti PIO fonda nego i rada poslodavaca koji takođe treba da dostave određene podatke.

 Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, nadležni organi, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja.

Kako navode u Fondu, u mnogim slučajevima postoje posebne teškoće za pribavljanje podataka od kojih zavisi utvrđivanje visine penzije.

Neke od njih su neplaćeni doprinosi za PIO, naknadno utvrđivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijava i odjava osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, ili da između poslodavaca i korisnika nema saradnje, trajanje sudskih postupaka u vezi sa doprinosima za PIO i slično.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.07.2015.