Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RGZ: U toku ove nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu sa radom u punom kapacitetu i rad sa strankama.


Republički geodetski zavod radi informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija, u vezi sa sajber napadom, ponovo saopštava javnosti i svim državnim organima i institucijama da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni. U ovom napadu su oštećeni određeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana i podatke o nepokretnostima, sopšeno je u RGZ.

Takođe, obaveštavamo javnost da je računarska sabotaža na državnu instituciju izvedena iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos. U porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup - navode i nastavljaju:

Republički geodetski zavod će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ-u.

Uvođenje funkcionalnosti je veoma kompleksan i osetljiv proces. Dva puta dnevno se radi presek obavljenih poslova i proverava se usaglašenost aktivnosti svih članova bezbednosnih timova kako se ne bi napravio neki ishitren potez koji bi značio povratak nekoliko koraka unazad u procesu oporavka.

U RGZ navode i da se detaljno i strogo kontroliše više od 3000 računara, nekoliko stotina servera i više od 3 petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici, što bi omogućilo naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovnu blokadu sistema.

- Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije - dodaju.

Svi podaci kojima raspolaže RGZ su bili javno dostupni od 20. juna preko magistrale državnih organa a od 24. juna Republički geodetski zavod pustio je u rad sledeće servise za sve korisnike svojih usluga:

Što se tiče eKatastra, koji je najčešće korišćen servis RGZ-a, ističemo da je on pušten u rad sa datumom ažurnosti od 13.6.2022. Baza podataka katastra će biti ažurirana kako koja služba bude počinjala sa radom i priključena na sistem. Trenutno je pilot služba prošla sve bezbednosne i funkcionalne procedure i očekuje se uključivanje ostalih službi širom Srbije u toku sledeće nedelje, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti - navode u RGZ.

U toku ove nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu sa radom u punom kapacitetu i rad sa strankama.

U narednim danima biće pušteni u rad i ostali servisi a RGZ će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.

- Pozivamo građane da budu strpljivi jer tokom oporavka sistema pojedine funkcionalnosti mogu biti planski i privremeno nedostupne. Podsećamo građane, državne institucije i medije da je sajt RGZ-a zvaničan izvor pouzdanih informacija a od danas informacije su dostupne i telefonima INFO centra - saopštili su u RGZ.

Izvor: Blic, S.L., 24.06.2022.
Naslov: Redakcija