Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANO GODIŠNJE ZASEDANJE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA: Srbija ratifikovala dve konvencije o bezbednosti i zdravlju na radu


Godišnje zasedanje Međunarodne organizacije rada (MOR), koje je ove godine trajalo od 27. maja do 11. juna 2022. godine, biće zapamćeno po donošenju odluke da se bezbednost i zdravlje na radu svrstaju u petu kategoriju fundamentalnih prava i principa u okviru Deklaracije o temljenim principima i pravima na radu (1998).

Put do ove istorijske odluke je bio dug. Diskusije Upravnog odbora MOR o ovom pitanju su trajale tri godine, tj. od novembra 2019 do do marta 2022.

Povodom Stogodišnje deklaracije MOR o Budućnosti rada iz 2019, konferencija MOR je izjavila da je bezbedan i zdrav rad presudan za dostojanstven rad. Kriza KOVIDA-19 nam je svima još jednom to stavila do znanja, kao i činjenica da tri miliona radnika godišnje nastrada na radnom mestu, a na desetine miliona se povredi ili pati zbog narušenog zdravlja.

Pored ove značajne odluke, donete su mnoge druge koje će u budućnosti oblikovati svet rada. To su odluke Komiteta za šegrtovanje, Komiteta za dostojanstven rad, socijalnu i solidarnu ekonomiju i Komiteta za zapošljavanje. Iako su sve ove oblasti podjednako značajne, oblast u kojoj je bilo najteže doći do konsenzusa bilo je šegrtovanje i to upravo zbog velikih razlika u zakonskoj regulativi država.

Ono što je, takođe, obeležilo ovogodišnje zasedanje je rekordni broj glasova na amandmane za Konvenciju o radu moreplovaca. Tokom pandemije život moreplovaca je bio ugrožen. Naime, nije im bilo dozvoljeno da pristanu na obalu nakon 11 meseci plovidbe; nisu imali adekvatan pristup čistoj pijaćoj vodi i hrani; sredstva komunikacije im nisu bila dostupna i slično. Sve ovo je uticalo na njihov izuzetno nepovoljan položaj.

Sve članice MOR imaju obavezu da poštuju i primenjuju odluke donete na 110. zasedanju, što se naročito odnosi na Konvenciju o BZR (br. 155) i Konvenciju o promotivnom okviru za BZR (br.187) koje su priznate za fundamentalne.

„Bezbednost i zdravlje na radu je tema koja je, zahvaljujući pandemiji, izašla na videlo. S tim u vezi, Srbija je ratifikovala dve nove konvencije koje se tiču bezbednosti zdravlja na radu, a to su Konvencija 155 i 157. Nadamo se da ćemo da doprinesemo u ovoj oblasti i novim zakonima od kojih je posebno bitan Zakon o osiguranju protiv povrede na radu“, rekao je koordinator međunarodne organizacije rada za Srbiju Jovan Protić na konferenciji „Rizici novog doba – dve godine pandemije: da li su novi modeli poslovanja trajno stanje, koje rizike nose i kako ih prevazići“.

„Više od 40 miliona ljudi nalazi se u modernom ropstvu, od kojih je 25 miliona na prinudnom radu i 15 miliona su uglavnom žene u prisilnim brakovima. Sve se to odvija samo zato što je profit od takvog prisilnog rada ogroman i iznosi oko 150 milijardi dolara godišnje“, rekao je koordinator međunarodne organizacije rada za Srbiju Jovan Protić na konferenciji „Rizici novog doba – dve godine pandemije: da li su novi modeli poslovanja trajno stanje, koje rizike nose i kako ih prevazići“.

Dodaje da je zabrinjavajući podatak da je porastao broj dece u dečjem radu za preko osam miliona i da danas iznosi oko 169 miliona. To se prema njegovim rečima, desilo prvi put posle 25 godina opadanja tog trenda.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Saveza samostalnih sindikata Srbije i Vebsajt Danas, 22/23.06.2022.
Naslov: Redakcija