Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POZIV SUDIJAMA I SUDOVIMA DA BUDU OTVORENIJI PREMA MEDIJIMA


Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je sudove da budu otvoreniji prema medijima, jer imaju obavezu da građani budu informisani, navodeći i da to utiče na poverenje javnosti u njihov rad.

"Javnost treba da ima pristup informacijama i procesu, načinu donošenja sudskih odluka", rekao je Milojević.

On je naglasio da sudije moraju biti otvorenije prema medijima, jer su "u funkciji građana i njihovih prava", a jedno od osnovih je "pravo građanina da zna".

Prema njegovim rečima, "zatvorenost" sudija, zbog bojazni da će ih neko "prozvati i komentarisati negativno njihov rad", stvara nepoverenje kod građana u pravosuđe.

Govoreći o predstojećim ustavnim promenama, Milojević je rekao da pravosuđe očekuje "jačanje nezavisnosti i samostalnosti".

On je rekao kako očekuje i da se o najavljenoj promeni Ustava, u delu posvećenom pravosuđu, vodi dinamična i intenzivna javna rasprava i razmena mišljenja.

Ministarka Nela Kuburović je naglasila da je jedan od izazova u predstojećem periodu ustavna reforma, dodajući da će je pratiti i set zakonodavnih aktivnosti, čiji je cilj da se usaglase sa budućim ustavnim izmenama.

Za sadašnji Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) je rekla da u pojedinim važnim odredbama nije u skladu sa evropskim standardima i da će se kod donošenja novog uvažiti preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Izvor: Vebsajt N1, 24.06.2019.
Naslov: Redakcija