Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Budžetski studenti nemaju pravo da u istom statusu upišu drugi fakultet, bez obzira kako su položili prijemni ispit


Ovih dana u toku je prijavljivanje za upis na fakultete. Studenti koji su o trošku države završili neki od fakulteta ili su ga napustili, a pri tom su bili na budžetu, nemaju pravo da u istom statusu upišu drugi fakultet, bez obzira kako su položili prijemni. Ta novina u Zakonu o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon - dalje: Zakon) mnoge je iznenadila.

Posle svake pogrešne odluke, plaćamo. U slučaju fakulteta i doslovno. Nakon dve godine na Višoj elektrotehničkoj školi, rešila je da se oproba na psihologiji. Ipak, na prijavi je saznala s obzirom da je već bila na budžetu - prvu godinu moraće da plati.

"Nisam znala, nisam imala pojma da to tako funkcioniše. Iznenadila sam se", kaže Mina Maksimović.

A neprijatno iznenađenje bilo je, kažu, na jednom fakultetu za veliki broj kandidata. Iako je od primene novog Zakona prošlo više od sedam meseci, promena je zatekla buduće brucoše, ali i neke fakultete.

"Zakon je usvojen prošlog oktobra i onda u skladu sa tim piše da jedan kandidat, student ne može da studira i da koristi budžetski status na istom nivou studija, na istom stepenu studija. Samo prvu godinu ne mogu da budu ponovo na budžetu, a kasnije ako steknu to pravo, oni normalno prelaze na budžet", kaže Nada Kovačević, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta.

Takav sistem studiranja je, kažu nadležni, fer jer pruža šansu većem broju studenata da studiraju o trošku države.

"Studenti koji su studirali na budžetu i nisu ostvarili 48 poena kredita, onda su se već krajem godine ispisivali i ponovo dolazili na prijemni ispit. I to je njihovo pravo. Ali onda su kroz prijemni ispit opet ostvarili budžetski status, pa mislim onda to nije korektno prema drugima", kaže prorektor Nada Kovačević.

U pojedinim bogatijim zemljama studenti mogu da studiraju i po 10 ili 15 godina i završavaju po dva ili tri fakulteta o trošku države, u drugima, opet sve se plaća. Kod nas, svakako, dobra vest je da školarine na beogradskim fakultetima uglavnom ostaju iste, jedino je povećana na Matematičkom fakultetu.

Izvor: Vebsajt RTS, Nikolina Rakić, 24.06.2018.
Naslov: Redakcija