Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Od 1. jula 2018. godine pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo imaće i poljoprivrednice


Od 1. jula 2018. godine i poljoprivrednice na selu imaće pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo. Naime, Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) država je prvi put izašla u susret poljoprivrednicama tako što im je omogućila da ostvaruju pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo.

Međutim, to pravo neće moći da ostvare sve poljoprivrednice već samo one koje su redovno uplaćivale doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što podrazumeva i da su vlasnice gazdinstva. Po tumačenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, novčanu naknadu po osnovu rođenja i nege deteta u trajanju od godine moći će da ostvare i majke koje su pre 1. jula 24 meseca pre rođenja deteta bile nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i imale status lica koje samostalno obavlja delatnost prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak. Osnov za utvrđivanje mesečne naknade poljoprivrednicama biće visina naknade ostalih prihoda, kao i plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u 18 meseci pre rađanja deteta.

Tek kada Zakon počne da se primenjuje, znaće se koliko tačno poljoprivrednica može ostvariti to svoje prvi put stečeno pravo. Mnogo poljoprivrednika, pa i poljoprivrednica, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, ali ne uplaćuje redovno penzijske i socijalne doprinose pa samim tim neće moći da ostvare pomenuto pravo. Trenutno je u sistem obaveznog PIO osiguranja uključeno 132.460 poljoprivrednih osiguranika, od čega je 58.140 žena, ali to ne znači da će svaka od njih roditi dete niti da su u dobi kada to mogu da učine.

Osim prava na jednogodišnju novčanu nadoknadu po rođenju i negovanju deteta, poljoprivrednice tim zakonskim aktom ostvaruju i pravo da, ukoliko je detetu zbog zdravstvenog stanja, a na osnovu mišljenja nadležne komisije Fonda PIO, potrebna posebna nega, dobijaju i ostale naknade po tom osnovu, i to najduže do pete godine života deteta.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 23.06.2018.
Naslov: Redakcija