Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O PDV I O OBLIKU I SADRŽINI PREGLEDA OBRAČUNA PDV: Od 1. jula 2018. godine PDV obveznici moraće da ispunjavaju zahtevniji obrazac. Deo računovođa uveren da će se nakon godinu dana primene beležiti pad prihoda


Struka se borila najmanje dve godine protiv Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV ("Sl. glasnik RS", br. 90/2017, 119/2017 i 48/2018), ali nadležni nisu popustili. Ministarstvo finansija je 22. juna 2018. godine objavilo poslednje izmene, ali glavni zahtevi dela računovođa nisu usvojeni. Od prvog dana jula, PDV obveznici će morati da ispunjavaju značajno komplikovaniji i zahtevniji obrazac.

Ustupak na koji su nadležni pristali u poslednjoj verziji je da prvih godinu dana primene, do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti iskazivanja podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organ neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke, koji ne utiču na iznos poreske obaveze.

Druga izmena tiče se podataka o nabavkama dobara i usluga. Evidentiraće se isključivo na osnovu računa, ili drugog dokumenta, a ne pomoću pretpostavljenih iznosa kada nije dobijen račun.

- Ovim navedenim izmenama je formalno umanjena odgovornost poreskih obveznika na rok od godinu dana, a poreski postupak i evidencije će biti trajno upropašćeni - smatra Snežana Mitrović, predsednik Računovodstvene komore Srbije. - Smanjenje prihoda od poreza na dodatu vrednost ćemo tek analizirati nakon godinu dana.

Računovođe odavno upozoravaju da će zakomplikovana evidencija PDV demotivisati obveznike da ulaze u ovaj sistem i tako na kraju smanjiti prihode od ovog poreza. Značajno će uvećati troškove rada.

Tokom prva četiri meseca u budžet Srbije se od poreza na dodatu vrednost slilo 155,1 milijarda dinara. U odnosu na isti period prethodne godine, naplaćeno je oko 200 miliona dinara manje. Porez na dodatu vrednost je ubedljivo najizdašniji poreski prihod države.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 25.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija