Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA IZVEŠTAVANJE O KRIVIČNIM POSTUPCIMA: Glavni zaključci Priručnika, koji bi trebalo da olakša i tužilaštvima i novinarima izveštavanje o krivičnim postupcima, odnose se na nužnost shvatanja da je neophodno da svi učesnici u postupku poštuju presumpciju nevinosti osumnjičenih


Peta i završna konferencija na temu sprečavanja curenja informacija iz tužilaštava održana je 20. juna 2017. godine u Beogradu, a na njoj je, između ostalog, predstavljen i Priručnik za izveštavanje o krivičnim postupcima.

Na konferenciji su govorili brojni pripadnici tužilaštava širom Srbije, među kojima su i Tamara Mirović, zamenik Republičkog javnog tužilaštva i Nataša Krivokapić, viši javni tužilac u Beogradu. Osim njih, na konferenciji su govorili i predstavnici zdravstvenih centara, ali i novinari i urednici.

Milica Ljubičić, portparol Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu i koautorka Priručnika, rekla je da najbolje rezultate daju upravo ovakve konferencije.

Prema njenim rečima, glavni zaključci Priručnika, koji bi trebalo da olakša i tužilaštvima i novinarima izveštavanje o krivičnim postupcima, odnose se na nužnost shvatanja da je neophodno da svi učesnici u postupku poštuju presumpciju nevinosti osumnjičenih.

S druge strane, istakla je potrebu da tužilaštva nastave intenzivnu saradnju sa medijima, kao i da se u toj saradnji ističe razvoj pravne kulture.

Tatjana Sekulić, portparol i zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu, istakla je da se ovo tužilaštvo otvorilo ka javnosti, te da je komunikacija sa novinarima svakodnevna i raznolika, ali uvek u onoj meri u kojoj to ne šteti tužilaštvu.

Prema njenim rečima, Priručnik je značajan jer pruža smernice za odnose sa medijima.

Ivan Marković, prvi zamenik Trećeg osnovnog tužioca u Beogradu i portparol ovog tužilaštva naglasio je da je za sprečavanje curenja informacija najvažniji - proaktivni pristup.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Jovićević, 20.06.2017.
Naslov: Redakcija