Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI KOJI REGULIŠU RAD JAVNE UPRAVE I PLATA OČEKUJU SE NA JESEN


Na jesen treba očekivati širi paket zakona koji će sveobuhvatno regulisati rad u javnoj upravi, ali i uvesti red kada je reč o platama, s tim da plate, kako je rekla, hirurga i policajaca neće biti upoređivane jer je to neuporedivo, najavila je ministarka za državnu upravu i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je rekla da je prilikom preuzimanja funkcije zatekla gotov zakon o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, koji će, međutim, biti revidiran.

"Na jesen ćemo na sveobuhvatan način da regulišemo plate u javnoj upravi, agencijama, javnim službama i lokalnim samoupravama. Uvešćemo red, ali nećemo pokušavati da upoređujemo plate hirurga i policajaca koje nisu uporedive", rekla je Udovički na konferenciji "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou".

Istakla je da postoje dva velika problema u Srbiji - nedovršena tranzicija i finansijska nedisciplina i način na koji regulišemo poslovanje.

"Kod nas se donose zakoni kako bi sprečili korupciju i zloupotrebe, ali nažalost, to često sprečava i privredni rast. Često se nekome ne dozvoljava da troši da ne dođe do zloupotrebe", rekla je Udovički i podvukla da sistem mora da se postavi tako da vodi privrednom rastu i boljoj upotrebi sredstava.

U tom smislu, rekla je ona, potrebni su obavezujući planovi koji će biti kontrolisani tako da, kad se krene u investiciju od toga ne može da se odustane.

Udovički je kazala i da predlog Državne revizorske institucije da se investicije realizuju ođednom, nije adekvatan u Srbiji, i bolje je da se, zbog nedostatka novca, investira po fazama.

Govoreći o investicijama, ona je podsetila i na problm izdavanja građevinskih dozvola, i istakla da se one daju da bi se nešto gradilo, a ne da se sprečava gradnja i da predmeti stoje u fioci.

Izvor: Tanjug, 26.06.2014.