Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O PRIVATIZACIJI: Kraj 2016. godine rok za završetak procesa privatizacije


Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović najavio je da novi zakon o privatizaciji treba da bude usvojen do kraja jula, a najkasnije u prvim danima avgusta, i uputio poziv svim preduzećima koja treba da se privatizuju da do tada identifikuju potencijalne investitore i pripreme prihvatljive programe.

Vujović je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o privatizaciji i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju u Privrednoj komori Srbije, objasnio da će onda kada taj zakon stupi na snagu zainteresovani investitori imati rok od 30 dana da dostave predloge, koji idu u Agenciju za privatizaciju.

Na jesen bi trebalo da imamo jasnu sliku o stvarnoj situaciji u tim preduzećima, ukazao je ministar i poručio da taj proces mora da bude transparentan i odgovoran.

Prema njegovim rečima, preduzeća koja nemaju šansu da opstanu ići će u stečaj, u skladu sa zakonom o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je takođe na javnoj raspravi, dok će za preduzeća koja imaju kredibilan program biti doneta odluka o modelu, metodama i merama privatizacije.

Rok u kojem taj proces treba da se završi predviđen zakonom jeste 180 dana, rekao je Vujović i najavio da bi do aprila naredne godine sva preduzeća trebalo da budu u toj poziciji da ili imaju neko rešenje i potpisane ugovore o privatizaciji, ili idu u proces stečaja.

Ministar je podsetio na to da je novim zakonom o privatizaciji ponuđen mnogo fleksibilniji pristup kako se određuju model, metode i mere privatizacije, i objasnio da je ekonomska logika u tome da sva preduzeća nađu pravi model da izađu iz sadašnje situacije i nastave da funkcionišu, ili da uđu u stečaj, odnosno da prestanu da rade na neki drugi način.

Novi zakon postavlja i konačni rok za privatizaciju društvenog kapitala, a to je decembar 2016. godine, zaključio je Vujović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.6.2014.