Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: KONTROLA PORESKIH OBVEZNIKA DVA PUTA MESEČNO


“Nadležni organi će svakog poreskog obveznika kontrolisati dva puta mesečno nakon što stupi na snagu novi zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji”, rekao je ministar finansija Lazar Krstić na konferenciji koju organizuje Savet stranih investitora (FIT).

Krstić je istakao da je fiskalna konsolidacija osnovni preduslov za ekonomski razvoj i najavio da će, dve do tri nedelje nakon usvajanja ovog zakona, država krenuti u beskompromisnu borbu protiv sive ekonomije.

"Ovaj zakon će omogućiti mnogo fleksbilniju borbu protiv sive ekonomije, što znači da će se doneti zakonski osnov kojim će Poreska uprava biti mnogo fleksibilnija u borbi protiv sive ekonomije", rekao je Krstić.

On je precizirao i da su do sada samo oni koji su imali fakultetsku diplomu mogli da idu u kontrolu poreskih obveznika, a da će od sada veliki broj ljudi, i bez visoke stručne spreme, moći to da radi.

Krstić je istakao da ovaj zakon predviđa i elektronsko podnošenje prijava u svim oblicima, što će doprineti smanjenju diskrecionih prava poreskih službenika da menjaju iznose na nekim poreskim prijavama.

Pored fiskalne konsolidacije, kako je dodao, druga dva stuba reformi su reforma javnog sektora i reforma privrednog ambijenta.

Krstić je rekao da veliki problem predstavlja i kontrola malverzacija u bilo kom obliku i kao dokaz naveo to što budžetska inspekcija ima svega šest članova koji bi trebalo da kontrolišu budžetske rashode.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 26.6.2014.