Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Predviđeno povećanje efikasnosti sudova, brže postupanje u parničnim predmetima, ravnomernija opterećenost sudova u Srbiji


Normativne aktivnosti Ministarstva pravde, koje se odnose na pripremu Akta o promeni Ustava Republike Srbije i donošenje seta pravosudnih zakona, ojačale su vladavinu prava u Republici Srbiji i dovele do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, istakla je ministarka pravde Maja Popović.

Ministarka je najavila donošenje podzakonskih akata za primenu pravosudnih zakona, kao i izradu novog Zakona o Pravosudnoj akademiji, čime će proces pravosudne reforme biti zaokružen.

Ona je naglasila da Ministarstvo pravde radi i na unapređenju krivičnog zakonodavstva i na njegovom usklađivanju sa zakonodavstvom Evropske unije.

Popović je navela da se nastavlja rad i na izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije će usvajanje dovesti do povećanja efikasnosti sudova, bržeg postupanja u parničnim predmetima, kao i ravnomernije opterećenosti sudova u Srbiji.

Ona je ukazala i na aktivnosti Ministarstva pravde u sprovođenju infrastrukturnih projekata koji se odnose na izgradnju novih objekata za potrebe pravosudnih organa, kao i na unapređenje postojećih smeštajnih kapaciteta za sudove.

U proteklom periodu završeni su infrastrukturni radovi na zgradi pravosudnih organa u Novom Sadu i Ubu, a za tri dana biće otvorena i zgrada pravosudnih organa u Nišu, najavila je ministarka.

Popović je rekla da Ministarstvo pravde planira dalji razvoj i unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija, jačanje kadrovskih kapaciteta zaposlenih u pravosuđu i poboljšanje materijalnog položaja sudija i sudskog osoblja.

Ministarka je iskazala zahvalnost sudijama, advokatima i profesorima pravnih fakulteta koji su učestvovali i učestvuju u pripremi zakonskih tekstova i pružaju značajan doprinos stvaranju novog normativnog okvira našeg pravosuđa.


Izvor: Vebsajt Vlade, 23.05.2024.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija