Zastava Bosne i Hercegovine

OBAVEZA POSEDOVANJA "ZELENOG KARTONA" U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Za izdavanje zelene karte potrebni su na uvid polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola


Ko planira da godišnji odmor provede u Grčkoj, a pritom putuje svojim kolima, trebalo bi da zna da ukoliko ide preko Severne Makedonije i dalje važi pravilo posedovanja zelenog kartona. Zato bi najbolje bilo da pre nego što spakujete kofere obezbedite ovaj papir.

Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi i na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Albanije, Tunisa i Maroka.

Takođe, u Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije, dok se pred putovanje u Grčku savetuje uplata privatnog zdravstvenog osiguranja, makar i u najmanjim iznosima.

Ukoliko imate zeleni karton obezbedili ste pokrivanje troškova za štete i povrede koje eventualno napravite svojim vozilom u inostranstvu. On može da se kupi samo kod osiguravajuće kuće gde je osigurano i samo vozilo, navodi AMSS.

Za izdavanje zelene karte potrebni su vam samo na uvid polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola. Ovaj dokument, kako je objašnjeno, vezuje se uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Cena za zeleni karton je gotovo svuda ista i u proseku iznosi 2.000 dinara, podaci su AMSS-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Kurir, 26.05.2024.
Naslov: Redakcija