Zastava Bosne i Hercegovine

EU POHVALILA EKONOMSKU POLITIKU SRBIJE


Evropska unija pohvalila vođenje ekonomske politike u Srbiji, zahvaljujući čemu je ostvaren snažan privredni rast u prethodnoj godini. Zahvaljujući adekvatnom vođenju ekonomske politike, Srbija je održala makroekonomsku stabilnost i u kriznim vremenima i u 2021. ostvarila je snažan privredni rast, vođen investicijama, izvozom i potrošnjom, ocenjeno je u Briselu na redovnom godišnjem sastanku zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke. Kako je saopštila Narodna banka Srbije, na sastanku Ekonomskog i finansijskog dijaloga, čiji je cilj priprema Zapadnog Balkana i Turske za pristupanje Evropskoj uniji, srpsku delegaciju predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, a u dijalogu je učestvovao i Gojko Stanivuković, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

“Prema oceni Evropske komisije i Evropske centralne banke, izgledi privrednog rasta Srbije ostaju povoljni, pri čemu su, kao i svuda u svetu, prisutni rizici da bi on mogao biti niži od projektovanog zbog negativnih efekata konflikta u Ukrajini. Ove institucije podsećaju da se pre izbijanja konflikta u Ukrajini u Srbiji očekivao privredni rast od blizu pet odsto godišnje, što je za oko jedan procentni poen više nego u periodu pre pandemije virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Evropska centralna banka i Evropska komisija ocenile su, navodi se, i da je i tokom pandemije Narodna banka Srbije snažno podržala privredni rast u Srbiji korišćenjem velikog broja instrumenata i mera.

"Ocenjeno je i da je, u uslovima globalno povećanih troškovnih pritisaka, Narodna banka Srbije od oktobra 2021. konzistentno zaoštravala monetarne uslove - do aprila povećanjem prosečne ponderisane kamatne stope na aukcijama repo prodaje dinarskih hartija od vrednosti, a od aprila i povećanjem referentne kamatne stope. Ističu i da je u Srbiji očuvana stabilnost deviznog kursa dinara prema evru, kojoj je Narodna banka Srbije doprinela intervencijama na deviznom tržištu u oba smera, a tokom 2021. pretežno kupovinom deviza", navodi NBS.

Kako se ističe, uobičajena praksa je da u ovom dijalogu Evropska unija i Zapadni Balkan i Turska dogovore smernice ekonomske politike koje kandidati za ulazak u Evropsku uniju treba da ispune u narednom periodu. Preporuke Narodnoj banci Srbije su nastavak dosadašnjih aktivnosti - praćenje faktora inflacije i reakcija po potrebi kao i u prethodnom periodu, kontinuitet snažnog regulatornog okvira u finansijskom sektoru i očuvanja kvaliteta aktive banaka, kao i nastavak podrške procesu dinarizacije promovisanjem instrumenata zaštite od deviznog rizika i dugoročnih dinarskih izvora finansiranja.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković istakao je da je Srbija "čvrsto na evropskom putu".

"A, prvi i osnovni cilj naše spoljne politike, kao i prioritet, jeste punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Zbog toga je podrška Evropske komisije i država članica od izuzetnog značaja”, naveo je on.

Stanivuković je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naglasio da je Srbija spremno dočekala globalnu ekonomsku krizu i izazove koje je prouzrokovala situacija u Ukrajini.

"Imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, uprkos globalnoj krizi, mi možemo da budemo zadovoljni rezultatima koje smo postigli do sada. Pre svega, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici i fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama koje smo sproveli, kao i dobro usmerenim investicijama. Pokazali smo da dobro upravljamo krizom, kao i za vreme one, koja je izazvana pandemijom virusa korona. Podsetiću da smo izdvojili 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP-a za pomoć privredi i građanima”, rekao je on.

Državni sekretar Stanivuković je naveo da je u prvom kvartalu Srbija ostvarila rekordni ekonomski rast od 4,3 odsto, a projektovan je rast od 3,9 procenata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 24.05.2022.
Naslov: Redakcija