Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LIČNOJ KARTI: Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, te da se licima starijim od 16 godina lična karta može izdati uz saglasnost samo jednog roditelja


Narodna skupština Republike Srbije počela je poslednju sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na razmatranju je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.

Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da se za lica starija od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.

Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim, naveo je predlagač u obrazloženju.

Poslanici su prihvatili da po hitnom postupku bude razmatran i Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim će se politika akciza na alkoholna pića harmonizovati sa standardima Evropske unije.

Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Republike Srbije. U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje.

Izvor: Vebsajt Novosti, 25.05.2021.
Naslov: Redakcija