Zastava Bosne i Hercegovine

OSNOVNI SUD U LESKOVCU: Nerešenih 25.000 predmeta, najviše parnica


Osnovni sud u Leskovcu nedavno je dobio osam novih sudija, što će u predstojećem periodu doprineti smanjenju broja nerešenih predmeta. Naime, više od 25 hiljada predmeta koji čekaju na rešavanje, 73 odsto su iz parnične materije, a upravo oni u najvećoj meri opterećuju rad Osnovnog suda.

Od ukupnog broja nerešenih predmeta, više od 15 hiljada je iz parnične materije, dok ostali pripadaju krivičnoj, izvršnoj i ostavinskoj. Zatim ima nerešenih predmeta koji se tiču radnih sporova, kao i onih koji su vezani za porodične odnose. Kada je reč o predmetima koji na rešenje čekaju duže od tri godine, njihov broj iznosi 1284.

To je negde 5,1 procenat od ukupnog broja predmeta, što u poređenju sa stanjem u drugim sudovima u Republici Srbiji nije velika brojka – rekao je Novica Dimitrijević, zamenik predsednika Osnovnog suda u Leskovcu.

On dodaje da je pandemija izazvana kovidom 19 uticala na rad ove ustanove. Prethodne godine je za vreme trajanja vanrednog stanja došlo do odlaganja pojedinih sudskih postupaka, koji su potom zakazivani u julu i avgustu, zbog čega je obim posla sudija u tom periodu bio znatno povećan.

Sve sudije su rešavale prosečno oko 40 predmeta na mesečno, što je 70 odsto više nego što je normom predviđeno – ističe Dimitrijević.

Osam nedavno zaposlenih sudija stupilo je u radni odnos početkom ovog meseca. Sedmoro njih angažovano je na rešavanju predmeta iz parnične materije, dok je jedan zadužen za predmete iz krivične. U Osnovnom sudu u Leskovcu sada je zaposleno 39 sudija.

Izvor: Vebsajt B92, 24.05.2021.
Naslov: Redakcija