Zastava Bosne i Hercegovine

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, uz posedovanje dvojezične Potvrde o osiguranju. Ovo uključuje i lečenje u slučaju obolevanja od koronavirusa


Srpski državljani imaju pravo da se od Kovida 19 leče o trošku države u kojoj se nalaze, kažu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Povodom najnovijih najava direktora Jute Aleksandra Seničića da će pokušati da se dogovori sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) da preuzmu deo troškova za transport ili lečenje srpskih putnika koji se zateknu u inostranstvu, iz Fonda su rekli da im se još niko nije obratio tim povodom. Takođe su istakli da srpski državljani ne treba da brinu, jer imaju pravo da se leče od kovida 19 o trošku države u kojoj se zateknu.

Kako su naglasili, svaki osiguranik Republike Srbije, pre polaska na put van granica naše zemlje, treba da pribavi dvojezičnu potvrdu nadležne/matične filijale RFZO za putovanje u inostranstvo, kako bi u slučaju povreda ili narušavanja zdravlja mogao da se obrati zdravstvenim ustanovama u zemlji boravka radi pružanja medicinske pomoći.

"Ukoliko se tokom boravka, državljanin Srbije inficira virusom kovid 19, on ostaje u zemlji u koju je otputovao, gde se i sprovodi postupak dijagnostikovanja i lečenja posledica nastalih od koronavirusa, a sve o trošku države u kojoj boravi. U Republici Srbiji, za strane državljane, to je regulisano članom 239. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019)", rekli su iz Fonda.

Ovo bi trebalo da umiri mnoge građane koji planiraju da putuju, a strahuju jer osiguravajuće kuće u svojoj polisi nemaju uključeno lečenje od koronavirusa i još nekih virusa.

Podsetimo, Seničić je objasnio da nigde u svetu nije uključena ni korona, ni SARS, ni HIV u putno osiguranje. Sve osiguravajuće kuće pokrivaju sve aktivnosti do sumnje na koronavirus, pa i samo testiranje na njega, ali kada se ustanovi da je u pitanju korona, onda to više nije njihova nadležnost.

"Ukoliko dođe do razbolevanja naših putnika na turističkim destinacijama, probaćemo da ih o trošku RFZO obezbedimo prevoz za Srbiju gde bi posle bili u karantinu ili, kao što trenutno pregovaramo sa Grcima, da osiguravači zakupe neki karantinski prostor, a da Grci preuzmu deo troškova tog zakupa", otkrio je Seničić, ali, kao što smo pomenuli, to je ostalo samo na ideji, jer još nikakvih pregovora u tom smeru nema.

Kao razlog zbog koga osiguranja ne plaćaju lečenje ove bolesti su "preveliki troškovi smeštaja koji bi iznosili 100-150 evra dnevno po putniku".

Bez dodatne polise, samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju naši građani mogu da putuju u 20 zemalja s kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju.

Izvor: Vebsajt B92, S. Vasić, 21.05.2020.
Naslov: Redakcija