Zastava Bosne i Hercegovine

OMOGUĆENO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS NA LIČNI ZAHTEV GRAĐANA


Testiranje na lični zahtev građana počelo je prošle nedelje, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja.

Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, uplaćuje se na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na veb-sajtu https://covid19.rs/, kao i na veb-sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro-račun, a zatim testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000. Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa. PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde.

Takođe, na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla info@zdravlje.org.rs, sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima koronavirusa koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i određene intervencije poput bronhoskopije.

Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.

Građani mogu preuzimati rezultate elektronskim putem posredstvom Portala eZdravlje i Portala eUprave Vlade Republike Srbije ili u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je izvršeno uzimanje brisa. Za strane državljane, rezultat može biti poslat i na imejl adresu od strane nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje."

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.05.2020.
Naslov: Redakcija