Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA OČUVANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Moratorijum na otplatu kredita tražilo 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika


Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe 1. jula.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum na otplatu kredita, a to je učinilo i oko 93 odsto privrednika. Kako kaže, veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervna sredstva.

"Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat i nije se znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi sa plaćanjem", objasnio je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, navodi Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

"Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do 10 dana.

Izvor: Vebsajt 021, 22.05.2020.
Naslov: Redakcija