Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA OBUKA ZA PRENOŠENJE PRAVNIH TEKOVINA EU U NACIONALNO ZAKONODAVSTVO


Ministarstvo pravde, uz podršku Projekta "EU uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23" organizovalo je još jednu u nizu radionica kroz koje državni službenici stiču potrebna znanja o načinu prenošenja pravnih tekovina Evropske unije u nacionalno zakonodavstvo.

Dvodnevna radionica, koja se 23. i 24. maja održala u prostorijama Pravosudne akademije, imala za cilj unapređenje znanja i veština zaposlenih u Ministarstvu pravde, koja su neophodna za dalji proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u okviru Poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

Ovo je druga od ukupno tri obuke čiji je cilj jačanje kapaciteta polaznika radionice da odgovore na zahteve u okviru procesa pristupanja koji se odnose na Poglavlje 23.

Učesnici dvodnevne obuke imali su priliku da steknu znanja o tome kako se praktično ispunjavaju, rade i nadgledaju izjave i tabele usklađenosti, zatim, kako se planira usvajanje pravnih tekovina, te o metodologiji prenošenja u nacionalno zakonodavstvo, od analize pravnih tekovina do obezbeđivanja usklađenosti konkretnog pravnog akta.

Prva obuka koja se odnosila na pravne tekovine EU u okviru Poglavlja 23, održana je 15. i 16. aprila 2019. godine, a poslednja od tri obuke, koja je planirana za jul 2019. godine, biće posvećena analizi efekata propisa.

Obuke se sprovode u okviru Projektnog Programa jačanja kapaciteta o usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Unije.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 23.05.2019.
Naslov: Redakcija