Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Tokom 2018. godine opštine nezakonito potrošile1,32 milijarde dinara. Utvrđeno i da je 93 procenta javnih nabavki sprovedeno mimo pravila


Trošili su više novca nego što po zakonu smeju. Zaobilazili su propisane procedure kod javnih nabavki. Isplaćivali veće plate, pogrešno računali prekovremene sate, uvećavali profite u poslovnim knjigama. Ovo su samo neke od grešaka i nepravilnosti u trošenju javnih sredstava koje su državu prošle godine koštale gotovo dve milijarde evra, tačnije 217 milijardi dinara. I to je samo ono što su državni revizori "na terenu" utvrdili, kontrolišući 209 korisnika javnih sredstava - od opština i gradova, do javnih preduzeća, bolnica, fakulteta... Od ukupnog iznosa se na pogrešno iskazane podatke u finansijskim izveštajima odnosi 195 milijardi dinara.

Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI) javnosti je predstavio Izveštaj o radu DRI za 2018. godinu.

U njemu je potvrđeno da je obavljanje javnih nabavki mimo propisa večita "boljka" onih koji raspolažu državnim parama. Revizori su kontrolisani javne nabavke ukupne vrednosti 25,82 milijarde dinara. Od toga je 3,1 milijardu dinara utrošeno mimo propisa, što je 12 odsto.

Situacija na lokalu je drastično lošija. Vrednost ugovorenih javnih nabavki kod korisnika koje je DRI 2018. godine kontrolisala na lokalu iznosi 1,42 milijarde dinara. Od toga je čak 1,32 milijarde vrednost nabavki koje nisu obavljene po propisu. Iznos učešća nepravilnosti utvrđenih u javnim nabavkama u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosi čak 92,96 odsto.

Više od pola milijarde dinara vrednost je nabavki gde su korisnici u konkursnoj dokumentaciji stavljali dodatne uslove koji nemaju logičke veze sa predmetom nabavke. Ovakva nepravilnost utvrđena je kod sedam korisnika. Njih deset nije ni sprovelo postupak javne nabavke vredne 277,97 miliona dinara, dok šest korisnika nije precizno definisalo šta je predmet nabavke. Pet korisnika je narušilo načela javnih nabavki, vrednih 53 miliona dinara, a pet je sprovelo nabavke za koje prethodno nisu planirali i opredelili novac (44 miliona dinara). Kod deset korisnika revizori su utvrdili ostale nepravilnosti u iznosu iznad 195 miliona dinara.

Na pitanje šta korisnici najviše nabavljaju mimo zakona, Pejović kaže da je najčešće reč o - investicijama.

- Najčešće su to ulaganja u nove objekte, mada mogu da budu i određene usluge, ponekad i nabavka same robe - navodi Pejović. - Tako bi, kod predškolskih ustanova, to bila nabavka hrane, kod opština bi to bilo održavanje puteva, posebno uoči izbora. Prisutna je tendencija da se pojačano održavaju putevi, uz pojačano oslanjanje na nevalidne računovodstvene dokumentacije. Najčešće se to dešava kada je finansiranje sa dva nivoa. Takav je slučaj kod izgradnje ili popravke škola, kada se investicija finansira i sa republičkog i sa lokalnog nivoa. Isti je slučaj sa izgradnjom i obnavljanjem domova zdravlja i drugih objekata. Kod finansiranja sa dva nivoa, "gube se konci", pa imamo dosta objekata koji se godinama grade, dok su neki zastali u izgradnji i nisu dovršeni.

Državni revizori otkrili su nepravilnosti i kod rashoda za zaposlene u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijarde dinara. Najveći deo, 779 miliona dinara, odnosi se na više isplaćene plate, dok je 366 miliona dinara isplaćeno bez pravnog osnova.

Na lokalu su nepravilnosti kod obračuna zarada, utvrđene u vrednosti od 390,41 milion dinara. Najveći deo, 348,49 miliona dinara, odnosi se na više isplaćene plate, naknade i pogrešno utvrđene koeficijente, kod pet kontrolisanih korisnika.

Na pitanje kod kojih korisnika javnih sredstava je utvrđeno najviše nepravilnosti i grešaka, Duško Pejović odgovara da je pravi odgovor na to - kojim korisnicima su revizori dali negativne ocene, tj. finansijski izveštaji za koje su revizori dali negativno mišljenje.

- To znači da iskazi u njihovim izveštajima znatno odstupaju od onoga što smo mi utvrdili i da ono što smo mi utvrdili znatno menja sliku stanja i poslovanja tog korisnika javnih sredstava - objasnio je Pejović.

DRI je finansijske izveštaje šest korisnika ocenila negativnim mišljenjem.

Kod revizije pravilnosti poslovanja negativno mišljenje je dobilo sedam korisnika.

DRI je tokom 2018. godine subjektima revizije dala 2.130 preporuka da otklone greške i nepravilnosti što je manje nego godinu dana ranije kada je bilo 2.518 preporuka od kojih je, kako je konstatovano, izvršeno 73 odsto.

Na osnovu revizija koje je DRI uradio prošle godine podneta je 21 krivična prijava a od toga protiv devet lica u Jagodini, za šest lica u Novom Pazaru, po dva lica u Lučanima i Kraljevu, i po jednom licu u Vranju i Preševu.

DRI je tokom 2018. godine podnela i 26 prijava za privredni prestup, kao i 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka a nadležnim tužilaštvima DRI je podneo i 30 informacija na dalje postupanje i ispitivanje da li postoje krivična dela u radnjama koje su revizori utvrdili.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 23.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija