Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ORGANIZACIJI, SPROVOĐENJU, IZDAVANJU SERTIFIKATA I POSTUPKU VOĐENJA EVIDENCIJE ZA KRATKE PROGRAME STUDIJA: Kratki kursevi nosiće između 30 i 60 ESPB poena, a ukoliko osobe sa svršenom srednjom školom upišu kratak kurs na određenom fakultetu, a nakon toga sledeće školske godine upišu i redovne studije na tom istom fakultetu, postoji mogućnost da na osnovu sertifikata sa kursa dobiju određeni broj ESPB poena u prvoj godini studija


Nakon kreiranja programa prvih kratkih kurseva u okviru visokoškolskih ustanova moguće je očekivati da će već početkom naredne školske godine, prvog oktobra, početi prvi časovi za sve one koji su zainteresovani za sticanje novih znanja u skraćenom roku.

Pohađanje kratkog kursa, čije je trajanje između tri i osamnaest meseci, neće "obezbediti" njegovim polaznicima diplomu, već sertifikat.

- Kada se budu kreirani programi u skladu sa potrebama tržišta možemo očekivati da će ovakvi kursevi i početi da se primenjuju. Najranije bi se moglo očekivati da početkom oktobra polaznici otpočnu proces sticanja novih znanja, veština i dodatnih kompetencija na osnovu kojih će dobiti sertifikat koji će im pomoći u poslu - kaže Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

Ove kratke kurseve moći će da upišu svi zainteresovani koji imaju završenu srednju školsku spremu, ali i oni koji u svojim rukama poseduju fakultetsku diplomu, budući da na ovakav način mogu da prošire svoje veštine i usavrše se.

- Jako je bitno da na tržištu postoji potreba za radnicima koji poseduju veštine i znanja koja bi stekli na tim kratkim kursevima. Zbog toga je neophodno da poslodavac podržava ovakav oblik studija, kao i da postoji potvrda poslodavca koja dokazuje da mu je potreban radnik koji poseduje baš te veštine - objašnjava Tubić.

Kratki kursevi nosiće između 30 i 60 ESPB poena, a ukoliko osobe sa svršenom srednjom školom upišu kratak kurs na određenom fakultetu, a nakon toga sledeće školske godine upišu i redovne studije na tom istom fakultetu, postoji mogućnost da na osnovu sertifikata sa kursa dobiju određeni broj ESPB poena u toj prvoj godini studija. Neophodno je da taj "transfer poena" dati fakultet i dozvoli.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svi zainteresovani koji ispunjavaju uslove upisa - poseduju diplomu četvorogodišnje srednje škole moći će da upišu kurs i steknu znanja koja su neophodna poslodavcima i za kojima postoji najveća potražnja na tržištu rada.

- Nama je jako bitno da na kursu predaju stručni ljudi sa fakulteta i prenesu neophodna znanja svim polaznicima koje će oni promeniti u praksi - ističe Tubić.

Pored osoba sa srednjom školom kratke kurseve će moći da pohađaju i visokoobrazovane osobe koje žele da osveže svoja znanja i steknu nove veštine ne bi li što efikasnije i bolje obavljali svoj posao.

Trenutno je najizvesnije da će ovi kursevi biti organizovani za sticanje dodatnih kvalifikacija iz oblasti IT-a, kompjuterskih nauka, ali je vrlo verovatno da će i nastavnici moći da pohađaju ove kurseve ne bi li se dodatno usavršili.

Ono što brine sve one koji bi u narednom periodu mogli da popune klupe i slušaju predavanja je cena kursa, međutim, još malo će morati da sačekaju ne bi li saznali tačan podatak.

Cena kursa ne bi trebala da bude viša od cene samofinansirajuće godine na fakultetima na kojima se sprovodi kurs. Takođe, na kursu neće biti budžetskih mesta, te će svi polaznici plaćati punu cenu.

Izvor: Vebsajt Blic, A. Milutinović, 22.05.2019.
Naslov: Redakcija