Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RFZO DONEO PRAVILNIK KOJIM SE REGULIŠE TREĆI POKUŠAJ VANTLESNE OPLODNJE: Neophodno je da Pravilnik potvrde Vlade Republike Srbije i nadležna ministarstava


Država bi uskoro mogla da finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, nakon što je Republički zavod za zdravstveno osiguranje doneo Pravilnik kojim se reguliše treći pokušaj vantlesne oplodnje, izjavila je vršilac dužnosti tog Fonda, Verica Lazić.

"UO RFZO doneo je Pravilnik kojim se reguliše treći pokušaj vantelesne oplodnje. Nakon dobijanja saglasnosti Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava nadam se da će u kratkom roku osiguranici imati priliku na treći pokušaj kako bi postali roditelji", rekla je Lazić.

Procenjeno je, kako je rekla, da je na godišnjem nivou potrebno 670 postupaka.

Lazić je istakla da više ne postoje liste čekanja za vantelesnu oplodnju, budući da je osiguranicima omogućeno da o trošku države vantelesnu oplodnju pokušaju i na privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Trentuno se za privatne zdravstvene ustanove opredelilo njih 422, 245 je već u postupku, od toga je potvrđeno 40 trudnoća, 27 trudnoća nije potvrđeno, sve ostale su u postupku i čekamo rezultate", rekla je Lazić.

Lazić je rekla i da je Vlada Republike Srbije u utorak, 25. maja 2016. godine, dala saglasnost na dopunu plana RFZO za lečenje u inostranstvu, kojim je proširena lista dijagnoza za koje domaći osiguranici mogu da se leče u inostranstvu i gde je dodato još sedam inostranih klinika.

Kaže da je finansijskim planom RFZO opredeljeno 600 miliona dinara za lečenje domaćih osiguranika u inostranstvu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.05.2016.
Naslov: Redakcija