Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Skupština APV protiv gašenja PD "Elektrovojvodina": Zakon o energetici predviđa mogućnost funkcionisanja jednog ili više operatera i distributera na teritoriji Srbije


Skupština Vojvodine usvojila je 26. maja 2015. godine, većinom glasova, informaciju o restrukturiranju Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojoj se predlaže da Elektrovojvodina bude jedan od operatera za distribuciju električne energije, odnosno da ne bude pripojena Elektrodistribuciji Beograd, kao budućem društvu za distribuciju.

Posle gotovo tročasovne rasprave o toj temi zaključke, u kojima se navodi i da je "gašenje Elektrovojvodine" štetno po interese pokrajine, podržalo je 66 poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo, a 25 poslanika nije glasalo o tom predlogu Pokrajinske vlade.

U zaključcima je predloženo da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom i da je stoga potrebno formirati više operatera, od kojih bi jedan trebalo da bude Elektrovojvodina, što je predviđeno i Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014).

Predloženo je i to da Elektrovojvodina, kao kompanija od strateškog značaja za pokrajinu, zadrži status privrednog društva, radi "kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i radi očuvanja imovine pokrajine".

Izvor: Vebsajt Blic, 26.05.2015.