Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Poverenik: Nema pravnog osnova za sankcije bankama zbog toga što će prestati da zahtevaju i zadržavaju kopije ličnih dokumenata klijenata


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, ocenio je da nema pravnog osnova za sankcije bankama zbog toga što će prestati da zahtevaju i zadržavaju kopije ličnih dokumenata klijenata, saopštila je kancelarija Poverenika.

Šabić je sa generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije, Veroljubom Dugalićem, razgovarao o efektima nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) koji je sproveo u svih 29 poslovnih banaka u Srbiji. Poverenik je u martu uputio svim bankama upozorenje da rade nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući kopije ličnih dokumenata klijenata i u onim situacijama kada to nije izričito predviđeno zakonom.

Svim bankama ostavljen je rok od 30 dana da se povodom tog upozorenja izjasne, a Poverenik je najavio da će doneti rešenja kojima će izričito zabraniti nedozvoljene obrade podataka.

Kako je saopšteno, Dugalić je potvrdio da su pored sedam banaka koje su već obavestile Poverenika da će obustaviti nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, i sve ostale banke svesne da je obrada podataka bez zakonskog osnova nedozvoljena, da ona nije ni u interesu banaka, i da su spremne da, ako to rešenjem Poverenika bude naloženo, obustave takve obrade podataka.

Dugalić je izarazio bojazan da bi banke mogle da budu izložene sankcijama Narodne banke Srbije ako obustave obradu podataka zasnovanu na zahtevima NBS, odnosno dosadašnjoj praksi.

"Poverenik je podsetio da višestruko kopiranje ličnih dokumenata klijenata bez izričitog zakonskog osnova nije samo apstraktno kršenje Ustava i zakona, već i konkretan, nepotreban maltretman klijenata, kao i da formiranje ogromnih, višemilionskih zbirki podataka, odnosno kopija ličnih dokumenata, nepotrebno a izvesno povećava rizik njihove zloupotrebe", navodi se u saopštenju kancelarije Poverenika.

Poverenik ocenjuje da bi bilo pravno neodrživo da poslovne banke budu izložene bilo kakvim sankcijama zbog toga što će u praksi početi da se ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonom umesto sa podzakonskim aktima ili internim procedurama.

Po oceni Poverenika, "prestanak obrade podataka koje nemaju svoju osnovu u zakonu ničim ne ugrožava ciljeve utvrđene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009, 91/2010 i 139/2014), budući da će banke nastaviti sa primenom onih mera za utvrđivanje identiteta klijenata koje imaju izričit osnov u tom ili u bilo kom drugom zakonu".

Izvor: Vebsajt Beta, 26.05.2015.