Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: NALED traži ukidanje naknade nosiocima autorskog i srodnih prava za pametne telefone


Članom 39. stav 1. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 - odluka US i 66/2019 - dalje: Zakon) propisano je pravo autora i nosioca srodnih prava na posebnu naknadu od uvoza, odnosno prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike i teksta za koje se opravdano može pretpostaviti da će biti korišćeni za umnožavanje autorskog dela. Članom 171b stav 1. Zakona je propisano da ta naknada iznosi maksimalno 1% vrednosti uređaja, a članom 39. stav 12. Zakona da Vlada utvrđuje listu tih uređaja.

Vlada Republike Srbije je 24. aprila 2022. godine donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju Liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava< ("Sl. glasnik RS", br. 49/2022), dodajući na tu listu:

Uređaje sa integrisanim hard diskom (desktop računari, laptopovi, TV sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blurej plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom);

Tablete;

Pametne telefone.

Mobilni operatori i uvoznici opreme ističu da je postupak izmene Uredbe bio nedovoljno transparentan, jer im je uvedena obaveza, a da sa njima nije sproveden konsultativni proces, kao i da su ovom prilikom uvaženi isključivo interesi organizacije SOKOJ, odnosno njenih članova koji su korisnici te naknade. Napominju da je reč o uređajima sa velikim rasponom cena, uslovljenim različitim performansama osnovnih funkcionalnosti tih uređaja, a to su zvučna i vizuelna privatna i poslovna komunikacija korisnika, kao i njihov bezbedan pristup javnim i bankarskim servisima, te da se isti ne koriste za umnožavanje autorskih dela, naročito ne muzičkih. Napominju i da tržišna cena pametnih telefona nema nikakav uticaj na mogućnosti umnožavanja autorskog i srodnih prava, jer ovi uređaji koriste iste ili slične operativne sisteme i imaju iste ili slične tehničke funkcionalnosti, kada je reč o slušanju muzike preko interneta, kao i da SOKOJ već naplaćuje naknadu po osnovu emitovanja radio i televizijskih programa, koji se mogu pratiti i preko pametnih telefona. Pored toga, izvesno je da će uvođenje ove obaveze neminovno dovesti do povećanja cene pametnih telefona.

NALED u “Sivoj knjizi 15“predlaže da se ukine obaveza plaćanja naknade nosiocima autorskog i srodnih prava za pametne telefone, tako što će se izmeniti Uredba o utvrđivanju Liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava tako da se briše tačka 16).

Ako se zauzme stav da predmetnu naknadu treba zadržati i za pametne telefone, onda predlažu da se ta naknada limitira u fiksnom iznosu od maksimalno 100 RSD po pametnom telefonu, tako što će se izmeniti član 171b Zakona.

Ukoliko se prihvati ovo rešenje, onda bi trebalo izmeniti Uredbu, tako što će se Lista tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava, koja je sastavni deo te Uredbe, proširiti za novu kategoriju uređaja pod nazivom: “3. Uređaji za koje se plaća naknada u jednokratnom fiksnom iznosu”, kako bi se u tu kategoriju uvrstili: “1) pametni telefoni za koje se plaća posebna naknada u fiksnom iznosu od 100 RSD”. U slučaju ove opcije važeću tačku 16) na ovoj listi, koja glasi “tačka 16) pametni telefoni”, treba brisati.

Kao dobre primere iz uporedne prakse ističu način na koji je regulisana naknada nosiocima autorskog i srodnih prava za pametne telefone u Hrvatskoj i Austriji. Naime, visina naknade za pametne telefone je u Hrvatskoj utvrđena u apsolutnom iznosu od 1,32 EUR (oko 150 dinara) i jednaka je za sve uređaje bez obzira na njihovu vrednost ili kapacitet memorije. Dodatno, u Hrvatskoj se ova naknada primenjuje samo u slučaju kada organizacije za kolektivnu zaštitu autorskog prava i obveznici plaćanja naknade prethodno ne postignu sporazum o visini naknade koji je predmet ugovora koji se zaključuje između njih tim povodom. U Austriji je visina posebne naknade utvrđena u apsolutnom iznosu od 2,50 EUR (292 dinara) i jednaka je za sve mobilne uređaje bez obzira na njihovu uvoznu vrednost ili kapacitet memorije. Dodatno, prava i obaveze uvoznika u pogledu plaćanja posebne naknade regulisani su sporazumom koji se zaključuje između organizacija za kolektivnu zaštitu autorskog i srodnih prava, sa jedne strane i Austrijske privredne komore, sa druge strane. Na osnovu ovog osnovnog sporazuma obveznici plaćanja ove naknade zaključuju pojedinačne ugovore sa organizacijama za kolektivnu zaštitu autorskog i srodnih prava.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt NALED, Siva knjiga 15, 19.04.2023.
Naslov: Redakcija