Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG PRAVILNIKA O NAČINIMA PREPOZNAVANJA OBLIKA ZLOSTAVLJANJA, ZLOUPOTREBE, DISKRIMINACIJE I NASILJA NAD DECOM U SPORTU: Mišljenje Zaštitnika građana na Predlog pravilnika


Pojedine odredbe Predloga pravilnika definišu pojmove koji su već utvrđeni Zakonom o ratifikaciji Konvencije UN o pravima deteta, Zakonom o zabrani diskriminacije, Zakonom o sportu i Opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja. S obzirom da definisanje pojmova i njihovih oblika spadaju u zakonsku materiju, potrebno je brisati odredbe u kojima se definišu ti pojmovi u pravilniku, koji je niži pravni akt od zakona, stoji u Mišljenju Zaštitnika građana na Predlog pravilnika o bližim uslovima o načinima prepoznavanja oblika zlostavljanja, zloupotrebe, diskriminacije i nasilja nad decom u sportu.

Zaštitnik građana, takođe smatra da je uređenje načina postupanja organa, organizacija i ustanova u slučaju sumnje ili saznanja za zlostavljanje, zloupotrebu, diskriminaciju ili nasilje nad detetom nije moguće bez izmene Zakona o sportu ("Sl. glasnik RS", br. 10/2016). Tek izmenama zakonskih odredbi ostvarila bi se potpuna zaštita dece od svakog oblika zlostavljanja, zloupotrebe, diskriminacije i nasilja nad decom u oblasti sporta, u skladu sa važećim domaćim i međunarodnim propisima iz oblasti prava deteta, ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Izvor: Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 21.04.2021.
Naslov: Redakcija