Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA POSLOVNIKA O RADU DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA: Izmene se odnose na postupanje i odlučivanje Veća u slučaju postojanja nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva


Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, pozdravlja usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 39/2021), koje se tiču postupanja i odlučivanja Veća u slučaju postojanja nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva.

Aktuelnim izmenama Poslovnika precizirano je postupanje Poverenika za samostalnost, čime se potvrđuje da je uspostavljanje institucije Poverenika, odlukom prethodnog saziva Veća, bio veliki korak napred u zaštiti tužilačke samostalnosti koji je dao rezultate u praktičnoj primeni i doprineo povoljnijoj oceni EU po pitanju vladavine prava.

Istovremeno, izražavamo zabrinutost u pogledu činjenice da je na istoj sednici Državnog veća tužilaca za zamenika predsednika Veća, a time i za poverenika za samostalnost (do stupanja na snagu izmena Poslovnika) izabran zamenik Republičkog tužioca Branko Stamenković.

Njegov izbor na tako važno i odgovorno mesto je neprihvatljiv za Udruženje tužilaca, budući da se radi o ličnosti koja je učestvovala u postupku revizije reizbora javnih tužilaca, koji je od strane Ustavnog suda Srbije ocenjen kao postupak u kojem su grubo kršena prava nosilaca javnotužilačke funkcije.

Izvor: Izvor: Vebsajt Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, 20.04.2021.
Izvor: Vebsajt Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, 20.04.2021. Naslov: Redakcija