Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi


Vlada Republike Srbije utvrdila je, na sednici održanoj 26. aprila 2018. godine, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi, koji će unaprediti sistem lokalne samouprave.

 Takođe, ova zakonska rešenja će omogućiti bolju međuopštinsku saradnju i unaprediti mehanizme neposrednog učešća građana u obavljanju poslova lokalne samouprave, kao i obezbediti učešće javnosti u pripremi nacrta zakona i drugih propisa organa državne uprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je da će izmene i dopune postojećeg Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon i 101/2016 - dr. zakon) omogućiti da se bolje primene instituti neposredne demokratije i da se građani više uključe u donošenje odluka koje su važne za njihove zajednice.

Ovim zakonskim izmenama predlaže se obavezno konsultovanje građana u pogledu kreiranja budžeta lokalnih samouprava u oblasti investicija, objasnio je ministar, dodavši da neke opštine i gradovi u Srbiji to već čine, ali da je namera da to postane obaveza svih lokalnih samouprava.

Ružić je dodao da će biti unapređeno i funkcionisanje mesnih zajednica i njihov odnos sa jedinicama lokalne samouprave, ali da će promena biti i u načinu prikazivanja nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, rada lokalne skupštine, opštinskog veća i opštinske uprave.

Ministar je rekao da je cilj usmeren i na to da se unapredi proces konsultacija sa zainteresovanom javnošću u najranijim fazama pripreme propisa, pa se kroz izmene i dopune Zakona o državnoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 101/2007, 95/2010, 99/2014 i 30/2018 - dr. zakon) predviđa da, pored već obaveznog postupka javne rasprave, javnost bude obaveštena i uključena u rad već u najranijoj fazi pripreme nacrta zakona.

To Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već praktikuje, ali s obzirom na to da gradimo otvorenu upravu, dobro je da ovu praksu propišemo i za druge organe, istakao je on i dodao da to može samo doprineti boljim propisima.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.04.2018.
Naslov: Redakcija