Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN PRAVOSUDNO-INFORMACIONI SISTEM


U Prvom osnovnom sudu predstavljen je Pravosudni-informacioni sistem - platforma za elektronsku razmenu podataka između državnih organa, kao i statistika podataka o sudski postupcima, a predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je poručila da Vlada nastavlja da radi na unapređenju vladavine prava, među kojima je reforma pravosuđa jedna od najvažnijih.

Brnabić je rekla da je reforma pravosuđa jedna od najvažnijih na putu Srbije ka EU, ali i jedna od najvažnijih stvari za građane Srbije.

"Ovo što radimo zbog građana Srbije i privrede", rekla je predsednica. Ona je istakla je da je elektronska uprava jedan od alata i za povećanje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa koje će omogućiti da se uoče "uska grla" i da se rešavaju problemi i dodatno olakša rad pravosuđa.

Predsednica Vlade se zahvalila Ministarstvu pravde na predanom radu ne samo u okviru E-uprave nego generalno u reformi pravosuđa.

Ona je zahvalila i vladinoj Kancelariji za IT i E-upravu koja timski radi sa Ministarstvom pravde kako bi ovakve kompleksne stvari bile urađene u Srbiji i zaživele na korist građana.

Svi podaci Pravosudno-informacionog sistema, navela je predsednica Vlade, od 25. aprila 2018. godine su dostupni na Portalu otvorenih podataka Vlade Republike Srbije i dodala da je, Ministarstvo pravde jedno od ministarstava koje predvodi Srbiju i resore u Vladi u procesu transparentnosti. Takođe, ona je navela i da će građani sve statističke podatke moći da nađu i na portalu Vlade RS i da to daje primer i ostalim državnim organima da slede taj put.

"Važno je da za građane imamo efikasno i transparentno pravosuđe", rekla je predsednica i zahvalila sudovima, sudijama i svim radnicima u pravosuđu što su otvoreni za ovakve promene.

Ministarka pravde Nela Kuburović je istakla da se na svaki način nastoji da se obezbede uslovi za dostojan rad pravosuđa i za ubrzanje sudskih i tužilačkih postupaka.

Govoreći o prednostima koje novi sistem pruža, Kuburović je rekla da će on omogućiti da se jednim "klikom" dođe do podatka, poput onog o boravištu, zbog koga su se sudski postupci odugovlačili i do tri meseca, a izvršiteljski i do šest meseci.

Kuburović je istakla i važnost dobre statistike, na šta je ukazano i u izveštaju EK, i navela da će novi sistem sadržati podatke o radu sudova, a dnevno će se pratiti ažurnost svakog sudije.

"Građani, zbog novog sistema mogu očekivati kraće postupke i suđenje u razumnom roku, što znači da oni neće trajati po pet ili šest godina, nego će biti završeni u roku od dve godine", rekla je Kuburović. Takođe, ona je dodala da se očekuje od novog sistema godišnje uštede od 55 miliona dinara.

Ministarka Kuburović je najavila i pokretanje E-suda najpre u Upravnom sudu, kao i skoro povezivanje Pravosudno-informacionog sistema sa Katastrom što će, kako je istakla, sprečiti situacije duple prodaje istih stanova koje su već sada smanjenje.

Predsednica Prvog osnovnog suda Snežana Stevović je rekla da svih 150 sudija tog suda već imaju pristup Pravosudno-informacionom sistemu i naglasila da je to napredak za srpsko pravosuđe koji će smanjiti troškove postupanja, kao i troškove stranaka koje dolaze u sud.

Ministarstvo pravde posebno zahvaljuje USAID-ovom projektu "Vladavina prava", koji aktivno pomaže uspostavljanje Pravosudno- informacionog sistema, kroz obuke za njegovo korišćenje.

Takođe, Ministarstvo zahvaljuje i EU, koja je, kroz projekat – "Judicial efficiency project – jep" stručnom pomoću pomogla elektronsku razmenu podataka.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 25.04.2018.