Zastava Bosne i Hercegovine

EVROINTEGRACIJE SRBIJE: Više od polovine državnih službenika angažovanih u postupku evropskih integracija nezadovoljno je uslovima rada. Primedbe zaposlenih u tom sektoru se, u najvećem broju, odnose na zarade i to ne na visinu plate, već na neredovno isplaćivanje prekovremenog rada i na izuzetno niske dnevnice za putovanja


Više od 50 odsto državnih službenika angažovanih u postupku evropskih integracija Srbije nezadovoljno je uslovima rada i, ako se nešto ne promeni, oni bi taj posao mogli da napuste, rečeno je u panel diskusiji na temu "Kvalitetnom politikom zadržavanja kadrova do održive integracije Srbije u EU".

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević, koji je zajedno sa vladinom Kancelarijom za evropske integracije, načinio studiju o uslovima rada tih državnih službenika kaže da je istraživanje sprovedeno da bi se utvrdilo šta je to sto zaposlene motiviše na odlazak.

"Postoji zabrinutost da bi veći broj zaposlenih iz tih sektora mogao da napusti posao, pa je ideja bila da se vidi zašto je to tako u ljudskim resursima, znajući pritom da su evropske integracije jedan od glavnih ciljeva naše Vlade", rekla je Lazarević.

Primedbe zaposlenih u tom sektoru se u najvećem broju se odnose na zarade i to ne na visinu plate, već na neredovno isplaćivanje prekovremenog rada i na izuzetno niske dnevnice za putovanja.

"Ti ljudi su pod stalnim pritiskom Brisela i briselskih rokova, često ostaju da rade do kasnih noćnih sati, a to im se ne isplaćuje na vreme", ukazala je ona.

Za sada ih ima dovoljno, rekla je, ali ako odu, država je u opasnosti da izgubi visoko-kvalifikovan kadar koji može ubrzati njen proces ka EU.

S druge strane, kaže, od njihovog kapaciteta zavisi koliko će Srbija biti uspešna u povlačenju bespovratnih sredstava koje EU Srbiji stavlja na raspolaganje.

"To su IPA fondovi i ako nemamo kvalitetne ljude koji rade te poslove, sve više sredstva će nam ostati nepotrošeno i vraćati se u budžet EU", istakla je.

Inače, pomenutu studiju podržala je nemačka vlada, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija