Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRANSFUZIJSKOJ MEDICINI: Utvrđeno je da je Srbiji potrebno 250.000 jedinica krvi godišnje. Umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi ubuduće će postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 25. aprila 2017. godine Zakon o transfuzijskoj medicini kojim se uređuje organizacija prikupljanja krvi i definiše broj jedinica krvi potreban Srbiji na godišnjem nivou.

Utvrđeno je da je Srbiji potrebno 250.000 jedinica krvi godišnje, a taj broj do sada je iznosio između 230.000 i 240.000 jedinica.

Glavna novina u Zakonu je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

Zakonom je utvrđeno da će sve predviđene i ovlašćene transfuzijske ustanove morati da imaju amortizovanu opremu, odgovarajući prostor, kao i edukativne zdravstvene radnike i saradnike što direktno utiče na poboljšanje kvaliteta prikupljanja krvi i komponenata krvi.

Početak primene zakona predviđen je od 1. januara 2019. godine.

Izvor: Vebsajt N1, 26.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija