Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROGRAM "MOJ DOKTOR" DOBIO EVROPSKU IT NAGRADU ZA REŠENJE U KATEGORIJI "VLADA/JAVNI SERVIS"


Program "Moj doktor", odnosno Integrisani zdravstveni informacioni sistem, dobio je Evropsku IT nagradu za rešenje u kategoriji "vlada/javni servis".

Ovaj zdravstveni sistem u Srbiji se primenjuje od prošle godine. Inženjer Miroslav Pevac, koji je s timom stručnjaka Ministarstva zdravlja zadužen za implementaciju programa, rekao je da je evropska nagrada priznanje za program, stručnjake, ali i Ministarstvo zdravlja i njegovu primenu u sistemu zakazivanja.

Međutim, ovakva vest je pravo iznenađenje za mnoge građane, s obzirom na česta negodovanja da sistem ne funkcioniše kako bi trebalo. Nedavno je i Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine upozorilo da sistem IZIS i po nekoliko puta dnevno zakaže.

Građani su se žalili i na to da kada bi u domu zdravlja ubacili knjižicu u čitač, pokazivalo bi da je neoverena, zbog čega su morali da plate pregled ili bi morali da overe knjižicu. Na kraju se ispostavilo da Republički fond za zdravstveno osiguranje ne ažurira redovno podatke o osiguranicima.

Osim toga, u Novom Sadu je problem i sa neadekvatnim čitačima zdravstvenih knjižica, koji, kako su naveli u Domu zdravlja Novi Sad, nisu dovoljno kvalitetni.

"Sve zavisi od ljudi, a sistem bi mogao da u naredna tri do četiri meseca funkcioniše do 80 ili 90 odsto realizovanih uputa sa terminom. U tom slučaju bismo rekli da smo odlično alocirali resurse. Sada je to u obimu od 65 do 70 odsto", poručio je Pevac.

I dok Evropa nagrađuje, a građani i struka negoduju zbog funkcionisanja novog sistema, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić očekuje da će do 1. juna 2017. godine biti potpuno ukinuta overa zdravstvenih knjižica.

Podsetimo da IZIS ima za cilj da zdravstveni sistem u Srbiji bude potpuno povezan i u elektronskoj formi, a evidencija pacijenata i termina pregledna.

Izvor: Vebsajt 021, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija