Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DIREKCIJA ZA ROBNE REZERVE: Pored zaliha žitarica, Direkcija je obavezna da skladišti i živu stoku, a tu uslugu farmerima plaća u naturi, po principu kilogram kukuruza za kilogram žive vage


Stratešku robu, poput pšenice, kukuruza, ulja ili šećera, Republička direkcija za robne rezerve čuva ili u svojim skladištima ili u privatnim silosima za određenu naknadu. Manje je poznato da se u robnim rezervama nalazi i živa stoka - tovljene svinje, junad i ovce, a koje na račun države čuvaju farmeri u svojim štalama.

- Na tenderu biramo skladištare za žitarice, šećer, ulje i druge namirnice, dok metale i ostalu robu čuvamo u četiri naša velika skladišta. Živu stoku farmeri čuvaju u zamenu za kukuruz. Ako je cena kukuruza 17 dinara, a tovna stoka 170 dinara, mi im damo 10 kg kukuruza za kilogram tovne stoke i kad nam zatreba, oni nam isporuče ugovorenu količinu. Kad nam stoka nije potrebna, farmeri je uz naše odobrenje prodaju, a prasiće ostave da rastu- objašnjava Zorica Anđelković, direktorka Republičke direkcije za robne rezerve.

Ona otkriva da se, pored zaista strateških proizvoda, u skladištima direkcije još mogu naći i stvari koje je vreme pregazilo, poput opreme za informativno-propagandnu delatnost, odnosno stari radio-releji, trafostanice, štamparije i druga oprema za telekomunikacije.

Tu su i zalihe rinfuznog vina, koje datiraju još od 1995. godine, kada je država otkupila oko 30 miliona litara da bi pomogla vinogradarima u kriznom periodu.

- Imali smo i džemove i marmeladu, konzervirano povrće, boraniju, grašak, krompir-pire i zamrznuti pomfrit, ali smo sve to rasprodali posle 2000. godine jer to nije roba od strateškog značaja. Poslednju zalihu vina od 250.000 litara sada nudimo na prodaju i više ga nećemo imati, kao i 150 tona mleka u prahu, koje je država kupila 2015. godine da bi zaštitila domaće tržište. Da bismo mogli da se oslobodimo zastarele opreme za informativno-propagandnu delatnost, potrebno nam je odobrenje Ministarstva odbrane - objašnjava Anđelkovićeva.

Direktorka robnih rezervi dodaje da su od Savezne direkcije nasleđene i manje zalihe olova, bakra, cinka i aluminijuma, koji se čuvaju u skladištima Republičke direkcije.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija