Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Premijeru će, stoga, funkcija predsednika Vlade prestati čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike. Pošto se zakletva daje pred Narodnom skupštinom, narodni poslanici će, na osnovu pomenutog člana, konstatovati i prestanak njegove prethodne funkcije bez čekanja prve naredne sednice


Mandat aktuelnom predsedniku Republike Srbije ističe 31. maja 2017. godine. Prema nezvaničnim najavama, tada bi trebalo da bude izvršena primopredaja dužnosti između njega i novoizabranog predsednika, a trenutno premijera Vlade Republike Srbije. Ono što je zvanično, sa druge strane, i što je zapisano u Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) i zakonu je da čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike, postaje šef države, dok mu istovremeno prestaje funkcija premijera, koju trenutno obavlja.

U situaciji kada predsednik Vlade preuzima funkciju predsednika Republike, prestanak mandata premijera se može, ali i ne mora vezivati za ostavku, kaže profesor i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Ta radnja je lični čin, a pošto je i produkt slobodne volje, davanje ostavke jeste mogućnost, ali ne i obaveza – objasnio je Ivošević.

To, međutim, kako je dodao, ne znači da u navedenoj situaciji premijeru ne prestaje mandat. Prestaje mu, jer prema članu 115. Ustava koji ne dopušta da predsednik države može obavljati drugu javnu funkciju.

Premijeru će, stoga, funkcija predsednika Vlade prestati čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike – napomenuo je Ivošević.

Pošto se zakletva daje pred Narodnom skupštinom, narodni poslanici će, na osnovu pomenutog člana, konstatovati i prestanak njegove prethodne funkcije bez čekanja prve naredne sednice, rekao je profesor Ivošević.

Kako i u ovom slučaju do prestanka mandata premijera dolazi pre njegovog isteka (baš kao i kod ostavke), mandat će, po članu 128. stavu 4. Ustava, prestati i čitavoj Vladi, pa će ona do izbora nove Vlade moći da obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene članom 17. Zakona o Vladi ("Sl. glasnik RS", br. 55/2005, 71/2005 - ispr., 101/2007, 65/2008, 16/2011, 68/2012 - odluka US, 72/2012, 7/2014 - odluka US i 44/2014).

Na njenom čelu biće prvi potpredsednik Vlade, odnosno Ivica Dačić.

Kada Narodna skupština konstatuje prevremeni prestanak mandata premijera, on će, u svojstvu novoizabranog predsednika Republike poveriti mandat novom predsedniku Vlade, a ovaj će predložiti Narodnoj skupštini sastav nove Vlade.

Od tada počinje da teče rok od 30 dana. Ukoliko skupština, u tom roku, prihvati predlog novog mandata – dobićemo novu vladu, a ako taj rok bezuspešno protekne, novi predsednik Republike će raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati nove izbore koji moraju biti okončani, najkasnije 60 dana od dana raspisivanja – ukazao je Ivošević.

Ovo je predviđeno članom 132. stavom 5. i članom 19. stavom 6. Ustava, pojasnio je Ivošević.

U skladu sa navedenim, ako novi predsednik položi zakletvu sredinom juna, za očekivati je da nova Vlada bude izabrana do sredine jula.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija